„Předminulý víkend jsem byl na procházce u Šidlákova. Druhý den jsem objevil zakouslé klíště. Okolo něj jsem už měl červenou skvrnu. I když jsem očkovaný na encefalitidu, šel jsem raději k lékaři. Ten mi okamžitě nasadil antibiotika, aby vyloučil lymskou boreliózu. Že jsou klíšťata v této době opravdu aktivní, jsem se přesvědčil hned následují víkend, kdy po mně při procházce v lese lezla další dvě. Ta jsem naštěstí objevil včas a nestačila se zakousnout," řekl Jan Provazník z Domažlic.

Mezi lidmi přežívá mýtus, že klíšťata jsou aktivní pouze v létě. Ve skutečnosti jim stačí teplota nad 7°C. Počet nákaz proto není nejvyšší uprostřed léta, ale riziko nejvíce stoupá na konci jara a začátku léta a potom na začátku podzimu. Klíšťata nemají ráda sucho a vysoké teploty
„Klíšťata milují vysokou trávu na okraji louky ve stínu stromů a na vlhkých místech u potoka, řeky či vodní plochy. Oblasti výskytu klíšťové encefalitidy se však za poslední roky posunuly do všech regionů ČR i k velkým městům včetně Prahy či Brna a do příměstských parků. Klíšťata dnes získají domácí mazlíčci nebo lidé i v městské zeleni," uvedl vedoucí lékař centra očkování a cestovní medicíny Doc. MUDr. Rastislav Maďar.

Klíšťata mohou na člověka přenášet několik nemocí, z nichž nejzávažnější jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Vloni se v Domažlicích nakazili dva lidé klíšťovou encefalitidou.

Více než polovina lidí, u kterých je klíšťová encefalitida diagnostikována, skončí s nějakými dlouhodobými následky. Těžký průběh a vážné trvalé následky hrozí především starším lidem.

Na koho padá s rozkvétajícími stromy a teplým počasím strach z klíšťové encefalitidy a na očkování v zimě nemyslel, má v těchto dnech ještě možnost to napravit.

„Očkovat proti klíšťové encefalitidě je možné prakticky celý rok. Nejvhodnější doba je v zimě. Mezi prvním a druhým očkováním se musí počkat čtrnáct dní. Po druhé dávce se dá říct, že je člověk chráněn. Třetí dávka se očkuje za devět až dvanáct měsíců," vysvětlila domažlická praktická lékařka Radmila Růžičková Pflugová.

Klíště může kousnutím přenést na svého hostitele i lymskou boreliózu, proti které ale zatím žádné vakcíny neexistují.
Riziko přisátí klíštěte lze snížit použitím repelentu a vhodného oblečení.
Jak správně vyndat klíště?
„Na zakousnuté klíště nakapeme ajatin a vikláme jím do stran. Pokud se přetrhne, není třeba panikařit. Hlavička většinou odejde spolu se stroupkem. Pokud je klíště již zakousnuté, může se lymská nemoc projevit, ať ho vyndáme dříve, nebo později," radí Radmila Pflugová Růžičková.

Výskyt klíšťat v kraji.