Žádost o podporu sdružení, v jehož čele stojí, vyslovil na jednání zastupitelstva poté, co byly schváleny tisícikorunové příspěvky na rok 2014 pro diecézní charitu a svaz neslyšících.

„Dostali jsme příspěvek na činnost v roce 2012, na rok 2013 jsme nic nedostali. Pouze příspěvek na masopust, podobné dostávají na akce i ostatní organizace. Za rok jsme dělali 12 akcí – například tři besedy, masopust, byl také zájezd do Krumlova, do Plané, výstava obrazů a organizovali jsme pouť. Tisíc korun není velká částka. Chci, aby se zapsalo, že je špatná finanční situace obce, proto jsme příspěvek nedostali, aby se potom mohlo adekvátně reagovat. Můj návrh je přispět," využil možnosti navrhnout podporu pro OS VRMKO (Výbor pro rozvoj městyse Klenčí a okolí) zastupitel Anderle a předseda zmíněného sdružení.

„Kladně hodnotím práci tvého občanského sdružení, ale jedna věc je jistá. Pokud bychom měli přispívat na činnost každém občanskému sdružení či hnutí, budeme jen platit někomu na činnost. Hospodaříme s penězi daňových poplatníků. Ve vašich stanovách je dáno, že máte hospodařit s členskými příspěvky. Dodneška jsi nám neřekl ani nevysvětlil různé věci ohledně financování a členů sdružení," reagoval na žádost kolegy Anderleho o příspěvek na činnost sdružení zastupitel Zdeněk Mareš.

„Navrhovali jsme tu v minulosti, že pokud pořádáš masopust, dej půlku výtěžku na koně, zbytek si nech na činnost, nikdo tě přece nebude kontrolovat. Uvedeš nám, jaký máte počet lidí, a v případě, že budete něco dělat pro obec, není zase takový problém dojít za starostou a říct: ´Budeme potřebovat barvu a štětce na vylepšení pomníku Výhle᠆dech´ a koupí se to. Myslím si, že nás tu každý rok zkoušíš," doplnil Mareš.

„Už jsme ti to zde říkali několikrát," přisvědčil starosta Smutný.

„Další věc je, ať jde o spolek, nebo občanské sdružení, je to organizace z Klenčí, proto vždy dostane pro své akce bezúplatně k dispozici Starou poštu i sál," podotkla zastupitelka Jarmila Kulíková.

„Nikdo ze složek v Klenčí nemá výlohy za pronájem prostor, ať už na výstavy, nebo besedy. Určitě je tam nějaký čistý zisk a jak už jsme několikrát řekli, chce to půl si nechat a půl dát na koníky. Už jsme vám řekli, že vše potřebné, když něco děláte, barvy, štětce a nápoje na občerstvení se vám zaplatí, ale rozhodně vám nebudeme platit za práci. Děláte to dobrovolně jako brigádu," doplnila Kulíková.

„Byl jste na jednání finančního výboru – dáte požadavek a obec potřebné věci zakoupí," připomněla ještě vedoucí zmíněného výboru městyse Klenčí Věra Nohavcová s tím, že poskytnutí příspěvku finanční výbor nedoporučuje.

Po menší diskuzi navrhl starosta Smutný hlasovat o protinávrhu Anderleho, který nakonec neprošel. Pětice zastupitelů byla pro poskytnutí příspěvku, čtyři byli proti a čtyři se hlasování zdrželi.

Hlasování o návrhu finančního výboru příspěvek sdružení neschválit se vzdali dva zastupitelé, tři byli proti a osm hlasovalo pro. OS VRMKO příspěvek městyse nedostalo.