Nebývá zvykem, že na faru pravidelně míří maminky s dětmi, včetně těch nejmenších. Klenčí je v tomto světlou výjimkou. Tamní Mateřské a rodinné centrum Klenčátka totiž získalo azyl právě v budově, jež je domovem faráře P. Libora Bučka.

„Klenčátka nabízejí různé aktivity pro rodiny s dětmi. V minulosti to byla například volná herna, cvičení s batolátky, angličtina pro nejmenší, němčina pro dospělé a různé přednášky. Po celou dobu je naší snahou integrace dětí s postižením a snaha o ekologické vedení," říká ke smyslu činnosti Klenčátek jejich předsedkyně Petra Mašinová.

Klenčátka se tak podle jejích slov starají nejen o zpestření času maminek a dětí, ale snaží se také pomáhat tam, kde podobná pomoc není v regionu běžně dostupná.

„V loňském roce jsme rozšířily své aktivity o projekt Otevřená srdce. Pokud se narodí miminko, jsou srdce všech naplněna štěstí. Když je u něj zjištěna závažnější nemoc, která přetrvává, rodiče ji často těžko nesou. A právě na takové případy myslíme. V rámci tohoto projektu jsme začaly spolupracovat s Pavlou Skalovou z Rané péče Diakonie Stodůlky a spolkem UCHO z Tlumačova," dodává.

Klenčátka plánují i další rozšíření činnosti. „Zaměříme se především na rodiny s dětmi s handicapem. V rámci projektu Otevřená srdce budeme nadále pokračovat s integrací těchto dětí do kolektivu v našem mateřském centru. Zejména rodiče, jejichž dítě má například Downův syndrom či autizmus, potřebují z našeho pohledu velkou podporu," říká Mašinová a dodává, že tyto iniciativy se Klenčátkům daří zvládat í díky ochotným sponzorům.

V současné době připravují v Klenčí přednášku. „Bude velmi zajímavá pro řadu rodičů a má název Služby, které pomáhají a jak se v nich vyznat. Pavla Skalová seznámí první listopadový den od patnácti hodin příchozí s informacemi, které někdy rodiče těžko získávají. Přednášky se konají v mateřském centru na faře, v komorním prostředí, kde bývá příjemná atmosféra. Informace o nás najdou na www.rmcklencatka.websnadno.cz," zakončuje Mašinová s tím, že rády přivítají další děti i maminky.

Zajímalo nás, co na zmíněné aktivity říká ten, jenž Klenčátkům poskytl tolik potřebné prostory.

„Jsem za tyto jejich aktivity rád. Beru velmi pozitivně i fakt, že se Klenčátka snaží pomáhat rodinám s postiženými dětmi. Nejsme přece sobci a zdraví by nemocným měli pomáhat. Tvářit se, že nemocní neexistují, a pořád budeme zdraví, mladí, krásní a úspěšní, v tom nevidím budoucnost," říká P. Buček.