Divadelní a filmové fanoušky potěšilo povolení kulturních akcí do sta účastníků; u některých ale nadšení nejspíš brzy opadlo. Od pondělí se z oslovených zařízení totiž spustí jen kina, a to ještě ne všude.

Podmínky, které musejí být splněny, nedovolí otevřít například Divadlu J. K. Tyla. Hrát jen pro omezený počet diváků by byla pro divadlo větší ekonomická zátěž, než ho nechat zavřené. „Malá scéna má sice kapacitu 120 míst, pokud bychom ale měli dodržet všechny podmínky ohledně rozestupů, mohli bychom hrát maximálně pro 48 diváků, u některých představení dokonce jen pro 32 diváků, což je v situaci, kdy potřebujeme odehrát zejména již prodaná představení, technicky a ekonomicky nevhodné řešení,“ vysvětluje ředitel divadla Martin Otava.

Lukáš Picek (vpravo) se svým kolegou Milanem Šulcem.
Student vymyslel aplikaci, která rozpozná houby i hady. Může pomoci s hladomorem

Diváci, kteří měli zakoupené vstupenky na březnové či dubnové reprízy, se mohou v pokladně nebo na webových stránkách divadla informovat o tom, zda neodehrané představení bylo s konečnou platností zrušeno, nebo se odehraje v náhradním termínu. „Pro náhradní termíny jsme využili nestandardně i měsíc srpen,“ informuje Martin Otava. „Ovšem pokud nebudeme moci z nařízení vlády srpnové termíny odehrát, budou tyto reprízy zrušeny,“ dodává.

Hrát nezačne ani plzeňské Divadlo Dialog. „S lítostí oznamujeme, že podmínky nastavené ministerstvem zdravotnictví zatím neumožňují našemu divadlu zahájit provoz,“ píše se na jeho webových stránkách.

Alespoň v omezeném provozu se rozhodlo hrát Divadlo Alfa, ale až od června. Na poslední měsíc sezony připravuje kolem dvaceti představení.

Hrát se bude samozřejmě v souladu s platnými hygienickými nařízeními a omezeními. Alfa uvede jen menší loutková představení pro 20 - 40 diváků. Divadlo je pravidelně dezinfikováno, herci budou hrát se zakrytým obličejem či za dekorací. „Pravděpodobně provedeme i preventivní testování, abychom vyloučili onemocnění covid-19 u herců a personálu, kteří budou v kontaktu s diváky,“ doplňuje ředitel Alfy.

V areálu DEPO 2015 se představilo padesát prodejců s nabídkou módních outfitů, šperků a kosmetiky.
Depo zaplnily móda a design

Ani omezený provoz nespustí velký sál plzeňské Měšťanské Besedy. „Všechny větší akce už jsme přesunuli, nebo zrušili. Ale při těch podmínkách by jejich uspořádání z ekonomických hledisek ani nebylo možné,“ vysvětluje Hana Kulawiaková z oddělení komunikace Měšťanské Besedy.

Pokud ale všechno vyjde, mělo by od 1. června alespoň začít promítat kino Beseda. „Hlediště se změní tak, abychom vyhověli požadavkům, program by měl být hotový nejpozději v příštím týdnu,“ doplňuje Kulawiaková k plánům Besedy.

Hned v první den uvolnění rozjede svůj provoz multikino CineStar v plzeňském obchodním centru Olympia. „Uklízíme, budeme ještě provádět dezinfekci nanotechnologií. Na zemi chystáme značení kvůli rozestupům, program bude upravený tak, aby se nám tu lidé nepotkávali ve větším množství, než je povolené. Zatím samozřejmě nevíme, jaká bude návštěvnost, ale jsme připraveni následně ještě vše přizpůsobit,“ říká Martina Pittnerová, generální manažerka plzeňského multikina.

V CineStaru už během doby, kdy bylo zavřeno, spustili kampaň, ve které si lidé mohou do soboty online koupit stokorunovou poukázku. Tu po otevření smění za vstupenku na vybraný film. Od neděle, kdy bude zveřejněný program, bude také platit zvýhodněný ceník pro online nákupy vstupenek na webu kina nebo přes mobilní aplikaci.

Slavnosti svobody, rok 2019
OBRAZEM: Ohlédnutí za minulými Slavnostmi svobody

CinemaCity, druhé plzeňské multikino, zůstává zatím zavřené.

Českou komedií Vlastníci začne v pondělí večer kino Šumava, dobřanské Káčko zahájí promítání až 21. května.

Na otevření kin si musejí počkat také lidé v Boru a v Domažlicích. „Místostarosta jednal s hejtmanem a se zástupcem Krajské hygienické stanice a bylo nám doporučeno, abychom s kinem ještě počkali. Je to z důvodu, že Domažlicko je na tom ohledně koronaviru hůře než ostatní okresy. Příští týden bychom měli dostat další informace, ale byli bychom rádi, kdybychom mohli otevřít, veřejnost na to čeká,“ říká Kamil Jindřich, ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích.

V Boru nucené pauzy využili k rekonstrukci sálu. „Máme vystěhované sedačky, čekáme na výměnu lina a nová sedadla,“ říká Jitka Naušová z Městského kulturního střediska Bor. Provoz kina by podle jejích slov měl být znovu zahájen nejpozději do dvou měsíců.