„Máme už z dřívějška takovou tendenci, že chceme mít vliv na to, co je na náměstí. Proto se snažíme využít situace a koupit domy, které jsou na prodej, aby bylo dál zaručeno, že budou sloužit našim občanům," vysvětlil starosta Kdyně Jan Löffelmann.

V objektu mají dnes sídla hlavně podnikatelé. Funguje tam řeznictví, Motor Bar, kadeřnictví, masáže, pedikúra a také truhlářství.

Tito podnikatelé, ale podle starostových slov nemusejí mít obavy, že by se změnou majitele domu změnilo něco i pro ně.

„Pronájmy v domě zůstanou tak, jak jsou. Opravíme ale dva byty v horním patře, které jsou opuštěné, aby se v nich mohlo a hlavně začalo bydlet. Ve Kdyni máme takový systém, že byty neprodáváme, ale snažíme se je přidělávat. Má to své výhody a jednou z nich je to, že nemusíme dělat, co se nájmu týká, rozdíl mezi městskými byty. Ať je, kde je, všude je nájem do 35 korun za metr čtvereční."

Kromě dvou bytů v domě chce město zrekultivovat i nevyužité nebytové prostory, které by mohly sloužit k dalšímu podnikání.

„Pozemek tohoto domu navazuje na pozemek školy. Ten bude nyní také náš. Stávající vlastník nás tam vlastně trpěl," dodal Löffelmann.

Ve Kdyni jde už o několikátý objekt, který město koupilo a opravilo tak, že slouží lidem. Zhruba před třemi lety vybudovali Kdyňští ze starého domu na náměstí zvaného Tochorovna čtyři byty pro starší invalidní občany.

Od června roku 2014 slouží Kdyňanům nové Společenské centrum. To město vybudovalo z nejstaršího domu na kdyňském náměstí, který kdysi patřil rodině Augsteinů. Ti zde provozovali železářství a v přilehlých budovách chemickou továrnu.