Do finále postoupilo celkem 12 kandidátů z 11 krajů. Letos se ve vztahu k výročí založení Československa jedná o pouze tzv. „Stromy svobody“, které byly sázeny ve zlomových momentech republiky. Ty usilují o prvenství v podobě odborného ošetření zdarma a postupu do evropského kola soutěže.

Hlasy ale pomohou všem finálovým stromům. Finance získané od veřejnosti prostřednictvím dárcovských SMS nebo skrze zakoupené a vyplněné hlasovací archy putují zpět k místním, kteří je mohou využít na ošetření stromů nebo výsadbu nových.

Z celkem 56 návrhů se probojovalo do finále pouhých 12 Lip svobody, mezi nimiž je i kdyňská „Lípa svobody u pomníků“, která je jediným reprezentantem Plzeňského kraje! Lípa, přesný druh lípa srdčitá, 180 cm široká, byla vysazená přesně 8. 11. 1918. Sázeli ji členové obecního zastupitelstva, místní školní rady za spolupráce všech politických stran, vlasteneckých spolků, firem a okolních obcí. V den zasazení památné lípy se v kdyňské sokolovně pořádal slavnostní večer. Výnos putoval na vdovy a sirotky po padlých legionářích. Strom totiž roste u pomníku Obětem 1. a 2. světové války. Výtěžek z hlasování v letošní anketě místní použijí na výsadbu nové zeleně v parku. Pro finalisty je možné hlasovat prostřednictvím DMS.

Myslbekovo sousoší u pošty má namále.
Myslbekovu sochu opraví do podzimu