Poletuje si jakoby nic v okolí jednoho z domů v Dílích. Pokud její pán přivede návštěvu, může se stát, že jí ze samé radosti vletí na záda. Káča, jak černobílému ptákovi s kovově lesklým peřím na ocase říkají, si svoje území dokáže hájit.

„Je to letošní mládě straky, přinesli mi je do práce, abych se o ně postaral. Káča vypadla z hnízda," říká obyvatel Dílů a člen MS Postřekov Pavel Krutina.

V době, kdy myslivec Krutina Káču dostal, byla už opeřená.

„Vozil jsem ji v kleci s sebou do práce, abych ji mohl pravidelně krmit. Dával jsem jí staré rohlíky a později jsem zjistil, že jí chutnají psí konzervy. Je to takový všežravec, dnes si chytá hlavně brouky a žížaly, ale od nás žrát taky dostavá," říká Krutina, zatímco Káča honila opodál mravence.

Ještě předtím škádlila myslivcovy psy – přiblížila se a když už ji měl jezevčík na dosah, ulétla mu. „Ona si takhle s nimi hraje," vysvětluje.

Za chvilku Káču přestalo škádlení psů bavit a vylétla na střechu sousedního domu. Odtamtud měla přehled. Zřejmě viděla i kočku se dvěma koťaty, vyhřívající se na vyasfaltované ploše. Krůček po krůčku se k nim blížila, provokovala, ale koťata neměla šanci ji chytit.

Káča ulétla a odkudsi si přinesla v zobáku nedopalek cigarety, který našla odhozený. Po chvíli bylo možné vidět, jak ´ulovila´ tři ´špačky´ a poodlétla s nimi, aby je ukryla.

O strakách se traduje, že je lákají lesklé předměty, zejména zlato. Již mu Káča něco ukradla?

„Zlato žádné nemám, ale je fakt, že si schovává vše, co se jí líbí, tedy i ty ´vajgly´. A jestli se něco ztratilo, to neřeším," směje se.

Káča má volný průlet, nebojí se její ´adoptivní otec´ toho, že jednou odlétne a už se zpět nevrátí?

„Jednou už se ztratila. To byla jednak mladší a hodně důvěřivá a pak také zvědavá. ´Pískli´ mi ji a posléze ji vrátili až z Bělé. Tenkrát ještě šla ke každému. Nyní už je obezřetnější a hned tak k neznámým lidem nejde. A pokud se jí zalíbí svoboda, nic s tím neudělám," uvažuje Krutina a dodává, že největším kamarádem mladé straky je dnes jeho dcerka, na niž pták dokonce mluví: „Umí říkat Káča."