Čokoláda a další sladkosti mizí v současnosti z pultů domažlických prodejen rychleji než obvykle. Lidé je kupují zejména k Mikuláši a Vánocům. V cukrárně Delika prodávají mikulášské dobrůtky už čtrnáct dní.

„Co jsme zboží dostali, tak je lidé nakupují. Prodáváme čokoládové figurky mikulášů, čertíky, bonbony, žužu. Hodně se prodávají například gumoví hadi,“ uvedla zaměstnankyně cukrárny Miluš Váchalová. Podle ní lidé nakupují mikulášské cukrovinky i vánoční kolekce hodně. „Nejvíc sladkostí na Mikuláše kupují asi babičky pro vnoučata, maminky jsou v tomhle směru skromnější,“ tvrdí Váchalová.

Světlana Librová z Domažlic si naopak nemyslí, že jsou cukrovinky nezbytnou součástí mikulášské nadílky. „My na Mikuláše nekupujeme vůbec žádné sladkosti, spíše ovoce nebo jogurty. Nakoupíme hlavně klasické české ovoce, jablka a podobně. Přidáme nějaký ten banán, pomeranč nebo mandarinku. A především sušené ovoce, ať už švestky, ananas nebo meruňky,“ říká Librová. Uvádí, že její jedenapůlroční dcera o sladkosti ani příliš nestojí. „Není na to zvyklá, takže po cukrovinkách ani moc netouží. Až bude starší, tak jí určitě nějakého čokoládového mikuláše koupím, aby viděla jak to vypadá v tom papírku, v tom pozlátku, ale myslím, že to ani moc jíst nebude,“ usmívá se Librová. Vzpomíná i na to, že jako malá dostávala také hlavně ovoce. „Babička nám vždycky musela vystát frontu na mandarinky, něco třeba splašila i pod pultem. Nestávalo se, že by na Mikuláše nějaké ovoce nebylo. Dostávala jsem i cukrovinky, ale myslím, že pěkný Mikuláš se dá zpestřit i bez spousty zbytečných a nezdravých sladkostí. Na co kupovat čokolády, když mojí holčičce chutná více sušený ananas?“ zakončila Librová.

Podle lektorky programu Stop obezitě Věry Pillmannové bychom to neměli přehánět ani se sušeným ovocem. „Málokdo možná ví, že je potírané medem a tak kaloricky mnohem vydatnější než čokoláda,“ upozornila lektorka. „Obezita stoupá nejen u dospělých, ale také u dětí. Za jejich stravovací návyky jsou zodpovědní rodiče. Například čtyřleté dítě sotva pochopí, že když dostane k Mikuláši spoustu sladkostí, že to pro něj není zdravé,“ uvedla Pillmannová s tím, že k období Mikuláše a Vánoc čokoláda patří, avšak v malém množství. Místo mléčné či bílé čokolády je mnohem lepší čokoláda hořká, ve které je méně cukru a tuku. Podle lektorky je Mikulášká nadílka pro děti mnohem lepší v podobě přírodních ořechů, želatinových medvídků, malé mističky nutely a čerstvého ovoce.

Autor: Helena Bauerová, Stanislav Šebek