Letošní svátky připadají na pondělí 2. listopadu a doprovázejí je mimořádná opatření, která nařídila vláda v souvislosti s masivním šířením koronaviru. „Na hřbitovy se vztahuje obecné pravidlo o nošení roušek na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce. To znamená, že jsou povinné tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný s tím, že návštěvníci by se měli pohybovat ve skupině maximálně po dvou, nejde-li však opět o členy domácnosti, a udržovat vzdálenost od ostatních alespoň dva metry.

Pacient s covidem. Ilustrační foto.
Nemocnice v kraji: část hlásí skoro obsazeno, jinde je lůžek zatím dostatek

Na dodržování protiepidemických opatření bude na plzeňských hřbitovech dohlížet městská policie. „Strážníci budou kontrolovat dodržování aktuálně platných krizových opatření, především nošení roušek, dodržování rozestupů a zákazu shlukování,“ sdělila mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová a doplnila, že městská policie bude už před Dušičkami dohlížet také na parkoviště u hřbitovů, kde se právě během svátků hojně vykrádají auta.

ODLOŽENÉ KABELKY

Veřejný pořádek na hřbitovech pohlídá také státní policie. „Apelujeme na občany, aby si na hřbitovy brali pouze nezbytné věci a aby nenechávali cennosti v zaparkovaných autech. Často se také stává, že si lidé u hrobů odloží kabelku, odejdou třeba pro vodu a věc je jim mezi- tím odcizena,“ upozornila mluvčí krajské policie Martina Korandová.

Dušičkové zajímavostiZdroj: Deník

Otvírací doba hřbitovů

Ústřední hřbitov Plzeň denně 7.00 - 20.00 hodin
Městský hřbitov Přeštice denně 8.00 - 19.00 hodin
Městský hřbitov Kralovice otevřeno nonstop
Hřbitov u sv. Jakuba Klatovy denně 7.00 - 20.00 hodin
Městský hřbitov Rokycany denně 7.00 - 18.00 hodin
Městský hřbitov Domažlice denně 7.00 - 19.00 hodin
Městský hřbitov Tachov denně 7.00 - 19.00 hodin