Ta je majetkem domažlického odboru Klubu českých turistů. A právě ti na své výroční schůzi hodnotili uplynulou sezonu.

„Za rok 2013 navštívilo rozhlednu 7 629 turistů, což je o 2 192 méně než v minulém roce," konstatoval předseda odboru Petr Matějka.

Od roku 2000 se tak z ochozu Kurzovy věže  rozhlédlo 111 264 platících turistů.

Domažlický  odbor KČT věnuje velké úsilí údržbě a opravám historické rozhledny.

„Odborná firma provedla statické zajištění  severní  stěny rozhledny. Instalovali jsme dále tři panely naučné stezky o historii tohoto místa a vydali k nim i 1000 informačních letáčků. Na komín chatky jsme nechali instalovat ventilátor odvodu spalin, protože v chatě se pro opačný tah spalin prakticky nedalo zatopit," shrnul nejzásadnější práce Petr Matějka.

Domažličtí turisté v současnosti řeší problém s elektřinou. „Chata má totiž od svého počátku v roce 2005 jistič pouze na 10 ampér. Tehdy to provozu vyhovovalo, při dnešní zátěži to již nestačí," konstatoval Matějka.

Elektrárenská společnost však výměnu za silnější  jistič nemůže provést, protože trafostanice je v majetku ministerstva obrany. „Problém se řeší již od loňského jara, v současné době se mezi společností ČEZ a MO ČR vedou jednání o dořešení této situace," dodává předseda odboru.

Na zmíněné investice se daří turistům získávat dotace a dobrovolné příspěvky. Návštěvníci Čerchova darovali vloni 5067 Kč.   Od dalších dárců, z grantů a dotací se turistům podařilo získat  351 753 Kč.