Hned dva stěžejní zaměstnance pro místní základní školu musí během prázdnin sehnat kolovečské zastupitelstvo.
V první řadě je to ředitel školy, který nahradí Zdeňka Mlnaříka, jenž na svoji funkci rezignoval k 30. červnu, a v druhé řadě je to školník.
Kolovečská škola byla snad jediná v regionu, která školníka neměla. O údržbu se staral, kdo měl ruce i nohy, a výjimkou nebyla ani uklízečka.

„Naše škola je poměrně velká a není možné, aby školníka neměla. Zoufale již potřebuje člověka, který ji bude odborně udržovat a starat se o ni," řekl starosta Kolovče Václav Pergl.

Základní škola v Kolovči právě nyní prochází velkou rekonstrukcí. Kromě zateplení vnějšího pláště budovy včetně půdního prostoru, výměny oken a dveří a instalací účinnějšího tepelného zdroje, počítá městys i s vybudováním bytu pro školníka. To ale některým místním připadá zbytečné.

„Proč chcete budovat byt pro školníka, když ho může dělat někdo z Kolovče?" ptal se na veřejném zasedání zastupitelstva Radek Anderle.

„Záležitost s místem školníka jsme s dnes již bývalým ředitelem školy řešili čtyři roky. Opakovaně jsme ho žádali, aby rekonstrukci bytu školníka nepodceňoval a zahájil tuto akci co nejdříve. Nic takového se ale nestalo, proto zastupitelstvo rozhodlo zařídit vše samo. Školník je pro naši školu nezbytným zaměstnancem a byt bude moci využít, pokud bude mít zájem. Bydlení ve škole má své výhody. Nejde jen o to, aby se o školu staral během vyučování. Vzhledem k jejímu umístění je dobré, aby byla pod dozorem," dodal Pergl.

Zastupitelstvo proto už před měsícem vypsalo konkurzní řízení jak na post ředitele školy, tak na post školníka. Oba noví zaměstnanci by měli nastoupit už s novým školním rokem. Uchazeči o oba výše zmiňované posty si však musí pospíšit, neboť přihlášky lze podat jen do 31. července.