V domečku, jinak bývalé hasičské garáži vedle zbrojnice v horní části Chodské Lhoty, bylo v sobotu od devíti hodin rušno. Místní zahrádkáři opět po roce otevřeli dveře své moštárny prvním zájemcům o moštování jablek.

Mohou se pochlubit kompletním vybavením na lisování jablek a jejich proměnu v chutný mošt. Loni pořízený lis pojme najednou 60 kg jablek rozdrcených v nerezové drtičce. Po pěti minutách nateče do připraveného vědra voňavý jablečný mošt.

„V loňském roce jsme zpracovali 28 metráků ovoce,“ říká předseda místního svazu zahrádkářů Miroslav Bayer, který měl společně s Milanem Zajícem letošní první službu v moštárně.

Zajímalo nás, jakou úrodu, a tím i množství moštu, letos zahrádkáři odhadují. „Jak to bude letos? Těžko říct. Jablek je sice dost, ale protože moc nepršelo, jsou malá a šťávy asi v naší části regionu moc mít nebudou,“ shodují se oba ´moštaři´.

Nelze si nevšimnout, že domek moštárny volá po venkovní omítce. „Po letošní opravě stropu přijde příští rok na řadu nová střešní krytina i zmíněná omítka, to vše pořídíme z výtěžku provozu moštárny a také z kulturních akcí, které pořádáme v Lomečku,“ vysvětluje předseda zahrádkářů Bayer a dodává, že po provedení všech zmíněných oprav moštárny přibude na návsi v Chodské Lhotě další hezká stavba.

Autor: Zdeněk Huspek