Ivanka se do školy velice těší a na první školní den je už připravená.

„Mám připravenou aktovku. Vybrala mi ji maminka s tatínkem a je moc hezká. Už jsem si do ní dala i penál se spoustou pastelek a tužek, krabičku na svačiny, sáček na přezůvky a nějaké věci na učení. S maminkou jsme už připravily i oblečení. Vezmu si tričko s kytičkami a modré kalhoty," říká Ivanka s tím, že jí její paní učitelka Libuše Hrušková poslala ozdobený dopis, ve kterém jí napsala, že se na ni už moc těší.
Ivanka nastoupí 1. září do Základní školy v Mrákově.

„Jsem ráda, že už nemusím chodit do školky. Ráda píšu, už se umím i podepsat, a taky ráda čtu, počítám a maluju. Ve škole mě toho naučí mnohem víc. Až škola začne, budu chodit do Domažlic na malování a flétničku. Taky se moc těším, až budeme ve škole hrát basket. Zatím trénuji doma na zahradě, abych se dobře trefila do koše."

Invančina maminka Ludmila už takové nadšení nesdílí.
„Na jednu stranu se těším, ale na druhou stranu mám trochu obavu, jak to zvládneme. První třída je velmi důležitá, není pro děti zrovna jednoduchá a nároky se stále stupňují. Snad to půjde dobře," říká maminka.

Školu už Ivanka zná ze zápisu, kde byla s tatínkem, a ani trochu z ní nemá strach.
„Škola je hezká a je tam plno obrázků. Nebojím se tam, protože tam budou i Honzík, Kuba, Tomáš a Lukáš, kteří se mnou chodili do školky," říká statečně.

Stejného názoru je i Ivančina maminka.
„Ivanku pošleme do mrákovské školy s lehkým srdcem. Je to veselá škola plná obrázků, kde se děti musí cítit dobře, a je pro ně určitě atraktivní. Je tam na každém kroku vidět, že si učitelé dali velkou práci zpříjemnit dětem školní prostředí co nejlépe. Navíc je to vesnická škola, kde k sobě mají všichni trochu blíž," dodává Ludmila Maierová.