Při této příležitosti budou moci navštívit otevřený kostel, ale hlavně poprvé v novodobé historii bude zpřístupněna rodová empírová hrobka Trauttmansdorffů, do roku 1945 majitelů hradu a zámku v Horšovském Týně, která se nachází pod hlavní lodí kostela.

Za zpřístupnění hrobky stojí skupina historického šermu Samotáři z Horšovského Týna, kterým není lhostejný osud právě této památky a tak již několik let udržují prostory okolo kostela.

„Před několika týdny nás napadlo požádat kastelána hradu a zámku v Horšovském Týně Jana Rosendorfského, zda by nešlo při husitské dobové bitvě otevřít kostel a hrobku. Nebyl proti, naopak se zdejší prostory využijí pro veřejnost. Ale mělo to jeden háček. V přední části hrobky pod velkou terasou zůstalo po firmě, která zde před léty prováděla opravy, bednění, výztuže a hromada dalšího materiálu. Začali jsme tedy s vyklízením, aby bylo vše připraveno pro veřejnost," řekl Pavel Svojanovský, vedoucí skupiny Samotáři.

Vlastní výstavba staticky náročné budovy, kdy se přední část hrobky nachází pod velkou terasou a vlastní empírová hrobka zaplňuje celý prostor pod kostelní lodí, se datuje do let 1834-1840. V těchto letech sem byli přemístěny ostatky členů rodiny Trauttmansdorffů, do té doby pohřbené ve starší kapucínské kryptě a v okolí kostela.

Při opravě hrobky v roce 1991 zde bylo napočteno několik desítek velkých i dětských rakví, z velké části rozpadlých. Nalezené ostatky se uložily do mohutných sarkofágů, které zaplňují prostor hrobky. Vstup do ní je zdoben knížecím znakem a litinovými sloupy.

Věřím, že návštěvníci dobové bitvy 13. června si tuto příležitost nenechají ujít a hrobku přijdou navštívit.

Jaroslav Čedík