Šest střední škol, šest soutěžních dvojic, tříchodové menu a dvě hodiny času. Studenti druhých a třetích ročníků bojovali o prvenství v kulinářském umění. A protože se letošní ročník inspiroval soutěží Master Chef, vybírali si i studenti potraviny ze spotřebního koše. Kromě hlavního jídla, které představoval vepřový plátek, měli v předkrmu a dezertu volnou ruku.

„Letošní ročník je v tomto formátu soutěže Master Chef premiérou. Je to ale samozřejmě přizpůsobené podmínkám školy a studentům,“ řekl k soutěži Vítězslav Pohanka z SOU Domažlice .

Smyslem je totiž vyzkoušet kulinářskou kreativitu, samostatnost, využití získaných znalostí a zkušeností ze studia a v neposlední řadě i možnost otestovat si práci v kolektivu.

„Není možné, aby jeden člověk zvládl všechno. Musí si práci nějakým způsobem rozdělit,“ dodal Pohanka.

S touto výzvou si podle odborné poroty, kterou tvořili zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a majitel restaurace Jakub Herbrik, nejlépe poradila Hotelová škola Plzeň, U Borského parku 3. Právě studenti této školy si vybojovali první místo. Druhou příčku obsadila Hotelová škola Mariánské Lázně. Špatně si nevedli ani domácí z SOU Domažlice, kteří získali bronzovou pozici. Hned za nimi se umístila Střední škola Horažďovice, na páté pozici skončili soutěžící z SOU a SOŠ Horšovský Týn a jako poslední Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola, střední škola a školní jídelna Hostouň.