Sice turistický průvodce v češtině i němčině říká, že Čerchov je vždy cílem. Starý Herštejn však od soboty 19. září může rovněž aspirovat na zařazení mezi oblíbené body, které se stávají cílem pro turisty z obou stran hranic tak, jako je tomu například v zaniklé obci Lučina u Nemanic.

Starý Herštejn je teď skutečně jednou z krajinných dominant, které navazují na vyhlídková a turistická místa a rozhledny i na bavorské straně. Vše se podařilo díky přeshraničnímu projektu Revitalizace krajinných dominant v Akčním spolu Čerchov plus/Naturpark Oberer Bayerischer Wald a CHKO Český les.

„Český les díky tomu získat nový atraktivní turistický cíl. O úpravu Starého Herštejna jsme usilovali přibližně 15 let a velmi nás těší, že se vše podařilo zrealizovat,“ uvedl předseda Svazku Domažlicko Libor Picka. Svazek se na projektu finančně podílel z deseti procent z celkových nákladů. Ty byly vyčísleny na zhruba 2,5 milionu korun. S financováním pomohly i další obce.

Například Klenčí pod Čerchovem, Postřekov či Nemanice. V neposlední řadě pak pomohla i veřejná sbírka. Byť byla založena v době jarní koronavirové krize, podařilo se vybrat 48 tisíc korun.

Ilustrační foto
Muže odsoudili za tričko, po nástupu do věznice na Borech uhořel

Jména těch, kteří pomohli, jsou vyryta do kovového opláštění věže, které se nachází na vybudovaném ochozu. Kromě dobrovolných dárců, mezi nimiž je i medailí nedávno oceněný milovník domažlického okresu Karl Reitmeier, je na opláštění i mapka s vyznačenými krajinnými body či obcemi, a to jak v češtině, tak i v němčině.

Všechny opravy a úpravy se projednávaly s památkáři i Správou CHKO Český les, jejíž ředitel z pracoviště na Přimdě Tomáš Peckert rovněž dorazil na slavnostní přestřižení pásky. Své místo měli na otevření i zástupciz Bavorska, například starosta Waldmünchenu Markus Ackermann či manažerka projektu z německé strany Ines Niedziella. Za českou stranu to pak byla manažerka Zuzana Langpaulová, která přiblížila průběh prací.

„Práce začaly už v říjnu 2019, kdy se započalo sběrem původních kamenů. Nejvíce se jich nacházelo na straně, kam se věž, před několika lety odstřelená, sesypala. Kromě toho se byl ke zřícenině zajištěn bezpečnější přístup,“ uvedla.

I tak je ale vstup na vyhlídku jen na vlastní nebezpečí a za bouřky tam turisté nesmějí vůbec. Na zákaz vstupu za tohoto počasí je upozorňuje cedulka v dostatečné vzdálenosti od hradní věže. Tato krajinná dominanta láká kromě turistů i regionální spisovatele. Naposledy jí svou pozornost v nově vydané knize Čítanka Českého lesa věnovala Marie Špačková. Svou knihu pokřtila s velkým zájmem při letošní srpnové poběžovické pouti.

Není to ale jediná literární zmínka. V plánu je celá kniha, která bude věnovaná Starému Herštejnu a Pivoni. Autorem je další regionální autor a historik Zdeněk Procházka, který na otevření hradu prozradil, že by kniha měla vyjít již na podzim.

Do semifinále Kdyňské bowlingové ligy postoupili i hráči Kdynia.
Do semifinále Kdyňské bowlingové ligy postoupili favorité