„Již druhý týden chodím na houby v okolí Babylonu, kde máme chatu, a přináším vždy kolem 30 křemenáčů,“ popsala houbařka Jana Terelová a pokračovala: „Náš soused na chatě – vášnivý houbař – chodí na houby také, i on má svá místa – a i on nosí v posledních dnech hodně křemenáčů. Nic jiného neroste.“

Houbařka připojila i svou zkušenost odjinud: „O víkendu jsem byla na Tachovsku, kde vloni rostlo hodně hub, když tady nerostly, ale letos jsem tam zatím nenašla ani jednu.“

Radost měl i Jaroslav Krpálek. „Ve středu jsem šel na procházku do lesa nedaleko Maxova. Přinesl jsem asi dvacet hub, vesměs křemenáče. Bylo jich tak akorát na smaženici,“ usmívá se.

„Nejideálnější pro růst hub je, aby pět, šest dní v tahu jemně pršelo. Houby milují, když nejsou velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami,“ zmínil amatérský mykolog Pavel Kolda z Domažlic.

„Úplně nejlepší by bylo rozmezí mezi 10 až 12 stupni v noci a 18 až 22 stupňů přes den,“ dodal domažlický mykolog.
Následující dny, na které slibují meteorologové teplejší počasí a minimum srážek, tak další houbařské nadílce přát zřejmě nebudou.

Z přednášky o historii tištěných médií a kulturním životě na Domažlicku.
Přednáška shrnula historii novin i Chodských slavností