„Loni jsme měli skládanou palačinku dlouhou přes sedm metrů a také jsme tady vyhráli první místo v hodnocení živých restaurací,“ poznamenal na Gastrofestu k výkonům školy Luděk Šindelář, učitel odborného výcviku. Řekl to u pultu, kde se vysokou rychlostí rodily pod jeho rukama a pod rukama učňů porce sushi – za Gastrofest se jich vydalo na sedm set. Zmíněná rekordní palačinka tehdy měřila 7,2 metru a její složení trvalo 2,43 minuty. Rok předtím se o rekordní zápis postaral student Martin Žižka, který dokázal za deset minut nakrájet přes osm tisíc plátků domácích nudlí.

Tentokrát se učni chystali pospojovat rekordní kremroli. Už před půl dvanáctou, na kdy byl rekord ohlášen, se u pultu začali scházet zvědavci. Na modrém pultu ležela lať kvůli tomu, aby kremrole držela směr, a nechyběla ani drobná pyrotechnika, jejíž význam se ukázal na konci akce. „Nandejte si korpusy na stůl,“ zazněl ještě pokyn učitele odborného výcviku Václava Procházky a jeho kolegyně Alena Řepová podala studentům první dávky šlehačky, kterou měli plnit korpusy. Pak zazněl potlesk a čtveřice ve složení Filip Kovařík, Matúš Pačuta, Arnošt Christoph a Jan Kulíšek se dala do díla.

Na stole se bleskově střídaly čtyři tácy. Korpusy vyndané z bedny plnila ze dvou stran šlehačka sponzorovaná firmou Laktos a jednotlivé části kremrole nesl sprintem Jan Kulíšek k nedalekému pultu.

Tam končily díly složené úhledně jeden za druhým.

Za povzbuzování přihlížejících vyrazili ve finále pokusu o rekord učni na dozdobení. Šlehačka zakryla spáry mezi korpusy a cukr se sladkou polevou korunovaly dílo. Délka – 728 centimetrů, čas – 3,51 minuty. Došlo i na miniaturní ohňostroj. Rekord vzápětí potvrdil Aleš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který pokus dozoroval. „Jako agentura jsme tady loni měřili obří palačinku. Hodně škol a firem, co dělají gastronomii, tyhle rekordy dělá,“ řekl Rafaj na otázku po četnosti podobných akcí.

Na rekordní kremroli spotřebovali učni z Hostouně šestatřicet korpusů dlouhých dvaadvacet až sedmadvacet centimetrů a o průměru deset centimetrů. Těsta se na ně spotřebovalo 12 kilogramů a šlehačky „spolykaly“ 20 litrů.

„Korpusy jsme pekli prakticky dva dni. Tápali jsme, jak je upéct, ale nakonec jsme na to po poradě s jednou paní přišli,“ řekl k přípravám učitel Procházka. Finta spočívala v tom, že pruh těsta potřeného vajíčkem se vlastně podtáčel na formu, nikoliv natáčel. „Zkoušku jsme měli tak tři týdny zpátky. Udělali jsme dvoumetrovou kremroli,“ doplnil Filip Kovařík za mladší členy týmu.

„Palačinka byla jednodušší,“ zhodnotil letošní a loňský rekord, kterého se také účastnil, Arnošt Christoph. Ten letos na škole končí a poznamenal, že by se rád kuchařině věnoval i dál. Výkon svého týmu ocenil i ředitel Výchovného ústavu a dětského domova se školou v Hostouni Jan Vojta. „Kluci se mohou prezentovat a je to ku prospěchu jejich vzdělání,“ prohlásil o pravidelné účasti školy na Gastrofestu. O rekordní kremroli se zatím při jeho slovech postarali diváci.

Na Gastrofestu, který se konal od čtvrtka do soboty, návštěvníci našli i české, maďarské a slovenské speciality či ukázky špičkového gastronomického vybavení. Prezentovaly se i bavorské hotely a rakouské bio zemědělství. Nechyběla ani dvoumetrová perníková chaloupka sestavená ze šesti set perníkových plátů.