„Zákon o ochraně zdraví před škodlivými vlivy návykových látek je na programu schůze vlády 3. června," potvrdila Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. V případě, že by protikuřácký zákon prošel parlamentem a podepsal ho prezidenta, platit by mohl už v příštím roce.

„Chlast a cigarety drží tenhle stát finančně nad vodou. Nevidím nic pozitivního na tom, že si chlapi u piva nebudou moci zakouřit. Dopadne to tak, že budou stát před hospodou u popelníku. Pro mnoho malých pivnic bude zákaz kouření likvidační. Byl bych pro zákaz kouření v restauracích, kde se podává jídlo, ale v pivnicích bych chlapy u piva kouřit nechal," řekl provozovatel domažlické hospody Štika Ladislav Majoroš .

Domažlická restaurace U Kulináře je zcela nekuřácká. Podle majitelky Lenky Milerové nemají o zákazníky nouzi.

„K nám chodí lidé hlavně na obědy. Myslím, že strávníci jsou spokojeni s tím, že se tady nekouří. To, že je naše restaurace nekuřácká, nám rozhodně hosty neubírá."

„Když jdu s přáteli na večeři či oběd, vybírám si podle toho, zda je v restauraci možnost být v nezakouřeném prostředí," říká Lenka Sonková.
„Není mi příjemné, když přijdeme domů a oblečení je kompletně načichlé. Kdo chce, nekuřáckou restauraci najde. Myslím ale, že bych v Domažlicích mohlo být více."

Nedělní Světový den bez tabáku

Světová zdravotnické organizace ho stanovil na 31. května. Připomíná se od roku 1987. Má za cíl připomínat negativní následky kouření a zároveň klade důraz na prevenci před tabákovým kouřem, který způsobuje onemocnění a smrt. Ročně ve světě zemře více než 5 milionů lidí v souvislosti s používáním tabáku. Zdravotní následky si odnáší nejen aktivní kuřáci, ale i ti, kteří kouř přijímají v pasivní formě.

Autoři: (job, bau)