Problém lidé ale nedělali. Domů se odcházelo s vědomím, že to jinak nejde.

„Samozřejmě jsem na pivo zašel. Lidi to ale věděli, nedělali problémy, akorát chtěli pivo načepovat do plastových lahví a hostinská nestíhala,“ řekl Petr Král, který v pátek navštívil domažlickou Pivnici Skleník.

Potíže nebyly ani ve Kdyni, například na horské chatě Koráb, která se nachází na stejnojmenném vrchu u Kdyně na Domažlicku. Zde se provozní doba vešla do vládního nařízení a chata zavřela mezi šestou a sedmou hodinou večer.

Bez potíží to bylo i v oblíbeném podniku Jazz Rock Caffe v Domažlicích. „Stálí zákazníci dorazili dříve a v osm jsme zavřeli. Všichni odešli, protože ví, že bychom akorát měli zbytečné problémy. V průběhu otevření nás navštívili strážníci městské policie a informovali nás,“ řekl provozovatel podniku Milan Makula.

Volební místnost a komise v Černovicích na Domažlicku.
Volby jsou u konce, účast byla navzdory viru vysoká

Ovšem než si štamgasti a provozovatelé podniků stačili zvyknout na vládní nařízení ze čtvrtečního odpoledne, padlo o víkendu další a mnohem přísnější. Úplné uzavření hospod a restaurací, které má trvat 10 dní, tak udělá čáru přes rozpočet takřka všem.

„Nějaký čas vydržíme s rozváženými jídly. Pak budeme hledat drastické úspory,“ řekl provozovatel, majitel a kuchař restaurace Pod branou v Domažlicích Pavel Ševčík. Ta je totiž častý cíl nejen dělníků o polední pauze.

„Nevím, jak to budu v poledne řešit. Na oběd mám vždy jen půl hodiny a potřebuji se najíst pořádně, abych ve zbylé části směny neměl hlad,“ zmínil pravidelný zákazník Ladislav M.

V podnicích se objevují ale i dočasná a náhradní řešení.

„Nařízení respektujeme, zdraví je to nejdůležitější. Avšak naše otevírací doba je od čtvrtka do neděle, a po tu dobu budeme využívat prodeje přes okénko. Nic moc si od toho neslibujeme, protože jsme na malém městě, ale pokusíme se tímto způsobem přežít,“ informovala Deník v sobotu dopoledne Restaurace Ronšperk v Poběžovicích na Domažlicku.

Situace na přechodech státních hranic na Tachovsku.
Turistické přechody policie zabarikádovala, přes hranice jedině v Rozvadově