Obyvatelé Horšovského Týna dostali možnost lépe a zodpovědněji třídit odpad ve svých domovech. Technické služby Bytes nyní zdarma poskytují obyvatelům města speciální popelnice na biologický odpad, který budou i pravidelně vyvážet. Nádobu na bioodpad před svým domem jistě uvítají například ti, kteří mají mají malou zahrádku, ale žádný kompost.

„Není to povinnost, ale služba občanům," vysvětlil jednatel Bytesu Zdeněk Křivka s tím, že nádoby jsou určeny pro obyvatele města s rodinným domem, nikoli pro bytové domy či zahrádkáře.

„Ve městě už byly umístěny společné kontejnery na bioodpad, ale lidé tam pravidelně házeli věci, které tam ani zdaleka nepatřily. Věřím, že teď, když budou nádoby patřit ke jménům konkrétních lidí, bude se pořádek dodržovat," doufá Křivka.

Mezi bioodpad patří například listí, tráva, plevel, zbytky ovoce a zeleniny, slupky, čajové sáčky, zbytky rostlin či drobné větvičky. Do nádob se naopak nesmí vyhazovat zbytky jídel (tzv. gastroodpad), jedlé oleje, kosti, maso, kůže, uhynulá zvířata, exkrementy a všechny další bioologicky nerozložitelné odpady.

Pracovníci, kteří budou bioodpad svážet, budou obsah nádob kontrolovat. Pokud v nich budou nalézat něco, co tam nepatří, dostane obyvatel upozornění, při opakovaném porušování mu pak bude nádoba odebrána.

„S lidmi, kteří nádoby mají, máme podepsané výpůjční smlouvy na pět let. V nich je uvedeno, jaký odpad je povolen a jaký ne, navíc je vždy řádně proškolíme," vysvětlil Křivka. „S tříděním se bude muset začít již v kuchyni. Věřím ale, že obyvatelé našeho města třídit budou," dodal.

„Já si myslím, že je to skvělá věc. Jsem velkým zastáncem třídění," říká Martin Kadlec z Horšovského Týna. „Je ale na lidech, nakolik budou zodpovědní. Určitě však pomůže to, že nebudou moci do biokontejnerů anonymně házet, co se jim zachce, " dodal.

Společnost Bytes Horšovský Týn získala více než milionovou dotaci, s jejíž pomocí pořídila dvě stovky zmíněných nádob na bioodpad o objemu 110 litrů a také kátrovací stroj pro horšovskotýnskou kompostárnu.

Vývoz nádob na bioodpad od rodinných domů bude Bytes provádět každý týden ve čtvrtek v dopoledních hodinách. První vývoz bude proveden 15. května. Poslední svoz v letošním roce bude proveden 30. října. Bioodpad následně bude zpracován na kompost, který bude využit pro městskou zeleň.