Obyvatelé Velkého sídliště v Horšovském Týně se konečně dočkali nového značení, které by mělo zkrotit neohleduplné řidiče.

Na sídlišti vznikla klidová zóna, která omezuje povolenou rychlost na 30 kilometrů za hodinu a upravuje přednost v jízdě – na všech křižovatkách nyní platí vždy pravidlo přednosti zprava.

„Všechna ostatní značení byla proto odstraněna, vjezd do klidové zóny označují cedule nové," vysvětluje tajemník horšovskotýnského úřadu Emil Hofman s tím, že byla odstraněna i dvojice retardérů. Město ušetří i na dopravních značkách, které vandalové ohýbají a ničí.

„Zóna vznikla na popud tamních občanů, vloni se jich drtivá většina v anketě vyjádřila, že je jednoznačně pro," tvrdí tajemník. Podle něj tam řidiči často jezdí rychle navzdory tomu, že se na sídlišti  hned u vozovky nachází školka nebo dětské hřiště, a mnoho motoristů si přes sídliště zkracuje cestu mezi Plzní a Domažlicemi, aby se vyhnuli semaforům.

„Jo, už bylo načase. Lidi tu občas jezdí jako dobytek. Ale myslím, že bude chvíli trvat, než někdo začne tu třicítku dodržovat, jestli teda vůbec," myslí si tamní obyvatel pan Radek. „A retardéry klidně mohly zůstat, ty řidiče donutí zpomalit spíš než nějaká cedule," dodává.