Nedostatek parkovacích míst je dlouhodobý problém v Horšovském Týně.

„Město je furt ucpané," stěžoval si obyvatel města Marek K. „Na mnoha místech přitom vidíte nacpaná auta, která tam stojí celý den. A i na sídlištích auta přibývají a jsou naštosovaná tam, kde se to určitě nesmí," podotkl.

Každé nové parkoviště ve městě je během dvou týdnů zaplněno, k čemuž přispívá i neohleduplnost některých řidičů.

„Řada lidí postaví auto třeba ke kostelu a odejde na celý den pryč. Bohužel jsou i lidé ze sídliště, kteří chtějí jet autobusem třeba do Plzně, odjedou z domova autem na parkoviště, nechají vůz tam a jdou na autobus," řekl už dříve starosta města Václav Mothejzík.

Alespoň několik parkovacím míst ale nyní přibude. Na travnaté ploše před hasičskou zbrojnicí ve Vrchlického ulici totiž začala výstavba nové parkovací plochy, která nabídne 39 parkovacích míst.
Nedaleké zdravotní zařízení, ve kterém se nachází široké spektrum ambulancí, má dvě parkoviště. Jedno u rehabilitace, druhé před lékárnou. Na začátku roku 2013 přibyla další parkovací stání v přilehlé Dobrovského ulici. Na zmíněných parkovištích se nachází necelých padesát parkovacích míst, i tak ale kapacita nestačí. Zdravotní zařízení totiž využívají i lidé ze spádových obcí. Velké procento také přijíždí například ze Staňkova nebo vzdáleného Holýšova. Parkoviště v této lokalitě tak bude mít velký význam.

V rozpočtu města byly na tuto investici připraveny dva miliony korun, výběrové řízení přineslo snížení finální ceny o 800 tisíc. „Termín dokončení výstavby je 19. května," dodal na závěr starosta Mothejzík.

Stanislav Šebek, Jaroslav Čedík