Zdravotní středisko v Holýšově se v letošním roce dočká rekonstrukce.

Městu se nyní totiž podařilo získat dotaci z operačního programu Životní prostředí, která by měla pokrýt kolem 75 procent nákladů.

Rekonstrukce by měla spočívat ve výměně oken a venkovních dveří, v zateplení fasády i stropů.

Doktoři se původně dožadovali výměny starých oken, protože do budovy táhlo, a například dětskou ordinaci je náročné vytopit. Město se proto rozhodlo pro kompletní zateplení, které navíc bude šetřit energii.

Důležitou součástí rekonstrukce je také výstavba výtahu do prvního patra. Ten v současné době zcela chybí a starší a nemocní lidé mají s cestou do schodů přirozeně problémy.

„Výtah je opravdu zapotřebí. V patře totiž sídlí interna a neurologie. A zrovna pacienti, kteří tam docházejí, jsou na tom často pohybově nejhůře, jde o kardiaky a bronchitiky, pacienty po mrtvici a podobně," vysvětlil už dříve holýšovský lékař a městský radní Jaroslav Liška.

Nejdříve se uvažovalo o tom, že během prací se doktoři budou muset přestěhovat do náhradních prostor v kulturním domě. Nakonec však práce budou probíhat za běžného provozu střediska tak, aby nenarušovaly ordinační dobu a výrazněji neomezovaly pacienty.

Do úpravy zdravotního střediska se pustilo už minulé vedení holýšovské radnice – obnovy se dočkalo oddělení rehabilitace. Vnitřní prostory byly zmodernizovány, nově rozčleněny, přibyly nové vany pro vodoléčbu.

„Na upozornění MUDr. Karla Steidla je také třeba dořešit parkování ve Školní ulici u zdravotního střediska, kde musí maminky s kočárky často obcházet zaparkovaná auta, která parkují těsně u budovy. Vstupují proto do vozovky, kde mohou být ohroženy projíždějícími vozidly," zmínil rovněž v holýšovském zpravodaji zastupitel Jiří Šlejmar.