Poměrně rušná silnice nemá chodník, pěší a cyklisté se proto musejí vyhýbat automobilům a město proto stezku považuje nutnou kvůli bezpečnosti.

„Jde ale i o komfort. Chtěli bychom Dolní Kamenici, kde není ani prodejna, trochu připojit k Holýšovu, bylo by to i hezké místo na procházky,“ tvrdí starosta Jan Mendřec.

Budování stezky zkomplikovalo vlastnictví jednoho pozemku, jehož majitelka má trvalé bydliště jen na úřadě v Plzni.

„Přesto se nám jí nakonec podařilo vypátrat a slíbila, že nám pozemek prodá, ale ukázalo se, že je v exekuci. Nyní se bude konat exekuční dražba, tak doufáme, že se nám v ní podaří pozemek získat. Je to poslední překážka, která stezce stojí v cestě,“ prohlásil starosta s tím, že město má přislíbenou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, která by mohla pokrýt velkou část nákladů.

Výstavba dva metry široké a jeden kilometr dlouhé stezky totiž nebude ani zdaleka levnou záležitostí.

„Před dvěma roky nám bylo hodně optimisticky řečeno, že výstavba kilometrového chodníku by mohla vyjít na dva miliony,“ řekl starosta s tím, že se však následně objevila nutnost rozsáhlých zemních prací, kácení či stavby mostku a opěrných zdí. Stavba smíšené stezky se tak nyní vyšplhala až na 12 milionů 800 tisíc korun včetně DPH.

Pokud vše půjde podle plánu, chtělo by město s výstavbou stezky začít na podzim, v příštím roce by už měla sloužit chodcům i cyklistům.

PĚVUŠE KOHOUTOVÁ je nejstarší obyvatelkou Klenčí.
Od Jindřicha Jindřicha mám podepsaný zpěvník, vzpomíná nejstarší obyvatelka Klenčí