Mateřská škola v Holýšově prochází vytouženou rekonstrukcí. Ta zahrnuje zateplení objektu, výměnu oken a také opravu střechy.
„Vnitřní práce, jako je například výměna oken, by měly být hotovy do prvního září, aby děti mohly školku normálně využívat. Vnější práce by pak měly být hotovy během října, nejpozději do listopadu letošního roku," uvedl starosta města Jan Mendřec.

Výběrové řízení vyhrál Domažlický stavební podnik s nabídkovou cenou 6 milionů 378 tisíc korun (bez DPH). Ten však následně odstoupil s tím, že nedokáže splnit termín dokončení zakázky.

Do rekonstrukce školky se tak pustila společnost KARPEM Stavby na klíč, která v tendru skončila na druhém místě. Opravu provede za 6 milionů 541 tisíc korun (bez DPH).
„Tato společnost již pro naše město několik větších akcí realizovala, a proto věříme, že se jí podaří dodržet požadovanou kvalitu i termíny," podotkl starosta s tím, že stavební práce zkomplikovali například rorýsi a jiřičky, kteří na škole hnízdí. Někteří ptáci již byli 'evakuováni', další by měli brzy odletět.

Rekonstrukce školky musí být do konce roku hotova, aby město nepřišlo o dotaci. Holýšovští totiž na opravu získali peníze z Operačního programu Životní prostředí, která by měla pokrýt kolem 75 procent nákladů vyjma střechy, kterou si město zaplatí čistě ze svého rozpočtu.
Právě špatný stav střechy byl totiž hlavním problémem. Zatéká a občas z ní spadla i nějaká ta taška. Střecha procházela opravami téměř pravidelně, ale šlo vždy jen o provizorní řešení, které vydrželo asi tak jeden rok.

Samotné zateplení budovy by pak mělo městu ušetřit statisíce korun ročně za vytápění.
Vedení města nejprve považovalo opravu školky za prioritu letošního roku, pak se ale rozhodlo ji o rok odložit. To se však opět změnilo, když město získalo zmíněnou dotaci.

Holýšovští se rovněž pustili do rekonstrukce zdravotního střediska za 2,5 milionů korun, na což rovněž získali dotaci. Kromě zateplení budovy se pacienti rovněž mohou těšit na tolik potřebné vybudování výtahu.