Nového starostu Libora Schröpfera (SOS) podpořilo 10 členů z 15. Překvapivě padl i návrh protikandidáta. „Opozice navrhla Hanu Valachovičovou (PRO Holýšov). Odůvodnili to tím, že ve volbách byla absolutní vítěz,“ uvedl nový starosta Libor Schröpfer.

„Bývalý místostarosta Kamil František (ANO) tuto skutečnost avizoval již dopředu,“ okomentovala situaci Valachovičová, kterou 14 zastupitelů zvolilo na další uvolněnou pozici první místostarostky. Na radnici se vrací po 4 letech. „Máme obavy, v jakém stavu vše převezmeme. Teď nás čeká 2 až 3 měsíce tvrdé dřiny. Minulé volební období jsme figurovali jako opoziční zastupitelé a je třeba určité věci narovnat,“ popsala Valachovičová krátce po zvolení.

Překvapivým návrhem v průběhu zasedání byl návrh na tajné hlasování namísto veřejného. „Návrh vzešel rovněž od bývalého místostarosty s argumentem, že je to jedna z nejdemokratičtějších forem,“ uvedla Valachovičová. Nicméně návrh slyšelo zhruba dvě stě obyvatel, kteří se na zastupitelstvo přišli do sálu podívat. Na post druhé uvolněné místostarostky usedne Alena Burianová (ODS). Tu podpořilo 10 zastupitelů. Na práci na radnici se velice těší.

„Holýšov mám ráda a chci zúročit předchozí zkušenosti z práce v bance a organizační schopnosti,“ popsala své dojmy. Obdobné nadšení, ale i respekt projevil i starosta Schröpfer, který byl 32 let zaměstnán jako pedagog. „Práce učitele mi bude chybět. Věnoval jsem se práci s lidmi, ale i starostování je práce s lidmi.“

A do čeho se nové vedení pustí jako první, prozradila Alena Burianová. „Chceme zmapovat, co se dá kde budovat, zmapovat územní plán, zlepšit komunikační kanál a přenos informací směrem k občanům – zlepšit stránky na sociálních sítích, zpravodaj. Určíme si priority a co je třeba dokončit.“

Z oslav v Postřekově.
Lípy svobody vyrostly i v malých obcích