Naštěstí tu rozdával patřičně oděný ‚úředník‘ v podání Ondřeje Švarce, předsedy holýšovské kulturní komise, hned u vstupu na retro výstavu v Holýšově k příležitosti 30 let bez totality.

Pro retro expozici se navíc zvolil netradiční prostor. Tentokrát se nevystavovalo v Domu dějin Holýšovska, ale na balkoně kulturního domu, který se proměnil v malé ‚muzeum‘ nostalgie s kouskem učebny základní školy, koutkem starých učebnic, ve volební místnost a především ve vzpomínkovou záležitost.

„Mezi lidmi totiž v současné době panuje trend, že se neumí těšit z maličkostí. Chceme si tím znovu připomenout tu dobu euforie a nadšení z toho, že nás po revoluci čeká něco nového. Za těch 30 let by se měl každý umět zastavit nad tím, co se povedlo i nepovedlo, ale důležitější je to, co se povedlo. Mnoho z vás se našlo na dobových fotografií, usmálo se, zavzpomínalo. A tom to je,“ řekla místostarostka a členka kulturní komise Hana Valachovičová.

Myšlenka na výstavu vznikla už v únoru. „Napadlo mě, že by se mi líbilo udělat takový malý Václavák přímo u nás v Holýšově,“ dodala Valachovičová.

Na exponátech se navíc podílelo téměř 50 lidí, kteří přispěli fotografiemi a dalšími věcmi. „Výstavu jsme rozdělili na část odkazující na konec 80. let a převážně se jedná o období normalizace. Je tady i busta prezidenta Zápotockého a tak. Stěžejní byl ale socialismus a přechod přes Sametovou revoluci k demokracii a vše symbolicky končí v dobové volební místnosti,“ popsal Ondřej Švarc, který byl ochotný zájemce výstavou i podrobně provádět.

Protože tento čas byl především o vzpomínkách, na které odkazovalo i několik nástěnek se sepsanými vzpomínkami a úhly pohledu na 17. listopadu 1989, promluvil i jeden ze zakládajících členů Občanského fóra – Jan Lerch.

„Pro mě jsou to vzpomínky na doby, kdy se nám všem radikálně změnil život. Nemyslím jen nás, pamětníky, ale i malé děti, které jsou tu dnes s námi. Změny považuji za veskrze pozitivní, k lepšímu,“ řekl Lerch. Lehce reflektoval i současnou situaci, ale nezapomněl vzpomenout ani na další aktéry při zakládání Občanského fóra. „Vzpomínku si rozhodně zaslouží Josef Franta, František Holub a Luboš Adámek.“

Páteční výstava, která bude k dispozici ještě 2 týdny, zahajovala třídenní komponovaný program, který v sobotu přešel ve slavnostní proslovy vedení města a hudebně laděné odpoledne a v neděli vyvrcholil vystoupením Petry Šizlingové, J.A.R. revivalu či Interloudu. Hudební odpoledne totiž byla sestavená z místních kapel, které na Holýšovsku v průběhu 30 let vznikaly.

Každý večer navíc zakončila promítání tématicky laděných filmů. Návštěvníci tak viděli Občana Havla, Bony a klid či Skřivánci na niti a úplnou perličkou bylo vozidlo veřejné bezpečnosti, které se objevilo na parkovišti kulturního domu v sobotu.

Železniční přejezd, ilustrační foto.
Přejezd nově doplní závory