Dunění, hlasitá hudba a špatný spánek o dvou víkendových nocích během Chodských slavností – to je stručný popis trablů, které vadily některým obyvatelům Domažlic. Za nejvýraznější zdroj nadměrného hluku označili rockový festival, který se konal v areálu jezdeckého závodiště pod Vavřincem.
„Hlídala jsem svá vnoučata. Větší ruch o Chodských byl po celý den i večer, ale v pátek po půl jedenácté v noci začal velký hluk z koncertu,“ popsala Jiřina Forejtová, která pobývala na domažlickém sídlišti Palackého, které je od areálu vzdáleno necelý kilometr.

„Hned jsem zavřela okna, ale i přesto se obě děti probudily,“ pokračovala. Podle jejích slov její rodinu nepříjemný hluk obtěžoval i v sobotu večer, ale nedosáhl takové intenzity jako v pátek.

„Pro pořádání rockového festivalu jsme si záměrně vybrali termín Chodských slavností, kdy je obecně větší míra tolerance k hudebním produkcím, které mohou některé obyvatele rušit větším hlukem,“ uvedl pořadatel festivalu Jan Halík a pokračoval: „Pokud se během naší víkendové produkce objevila nějaká stížnost, obratem jsme se snažili ji vyřešit. Tak jsme postupovali například při zvukové kolizi při nazvučování pódia pod Chodským hradem.“

Přímo v areálu prováděla kontrolu Policie ČR. „Žádný problém shledán nebyl. Pokud jsme někoho obtěžovali, moc nás to mrzí a omlouváme se za to,“ vzkazuje organizátor a dodal: „Při přípravě i průběhu naší akce jsme měli všechny potřebné legislativní náležitosti a povolení v pořádku. Navíc jsme hlavní pódium záměrně obrátili směrem k Vavřinečku, aby zvuk nešel tolik do města.“

V místě hudební akce kontrolovaly dodržování předpisů i zaměstnankyně hygienické stanice. „Naše pracovnice žádné pochybení nezjistily,“ potvrdil Michael Koptík, vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice Domažlice.

„Maximálně jsem si Chodrockfest po oba dny užil. Jsem rád, že se podobná akce tady během Chodských slavností konala. Nic takového tu doteď nebylo,“ vyjádřil své pocity jeden z návštěvníků Jiří Koubek.