Dveře hlohovské základní školy se zavřely za posledním žákem vloni v létě. Vedení obce se následně rozhodlo opuštěnou, ale zachovalou budovu předělat na pečovatelské byty. S přestavbou by se mělo začít do deseti dnů.Ve škole vznikne šest bytů pro seniory nad sedmdesát let nebo v invalidním důchodu. Půjde o byty s bezbariérovým přístupem a pečovatelskou výpomocí pro jeho obyvatele, jako je donáška obědů, úklid nebo nákupy. Tyto služby by pro obyvatele domu zajišťovala obec.

„Přestavba školy by mohla být hotová už letos, případně na jaře příštího roku. Hned poté by se do bytů mohli nastěhovat noví nájemci," uvedl starosta Hlohové Jiří Čapek.

Zapotřebí bude i vybudování nových podlah, rekonstrukce podkroví nebo stavba výtahu. Změn se dočká i okolí budovy přibude bezbariérová trasa a chodníky.

Výběrové řízení na dodavatele stavby proběhlo již v červenci, ale podání jednotlivých firem obsahovala vážné nedostatky, a proto muselo být tento měsíc vyhlášeno řízení nové.

Hlohovští nyní konečně zvolili dodavatele, jež se se svou nabídkou vešel do dotace ve výši 3 miliony 600 tisíc korun, kterou obec získala od ministerstva pro místní rozvoj. Obec tedy v ideálním případě nebude muset na rekonstrukci školy doplácet žádné peníze.

Základní škola v Hlohové je stará 113 let. Dlouhou dobu byla opuštěná, po roce 1989 byla znovu otevřena a dočkala se i rekonstrukce. Během posledních čtyř let jejího fungování se však objevil problém s nedostatkem žáků. Když se v loňském roce neukázal ani jediný prvňáček, padlo rozhodnutí školu definitivně uzavřít pro nedostatek žáků.

Na konci školního roku v červnu 2011 dostalo poslední vysvědčení zbývajících šest tamních žáků.