„Pěstounů, kteří by dětem poskytli náhradní rodinnou péči, je u nás pořád málo," říká Jiřina Ullmanová, koordinátorka služeb náhradní rodinné péče Diakonie Západ. „Chybí zejména ti, kteří by si děti vzali do dlouhodobé, nijak neomezené pěstounské péče," připomíná s tím, že je rovněž těžké najít domov pro starší, těžko umístitelné děti, pro děti z menšin či pro děti s jen mírným zdravotním postižením.

Pěstouni se prostřednictvím osvětové a náborové kampaně nazvané V pěstounské rodině jsem doma hledají v Plzni, Klatovech, Sušici a Horažďovicích. Letos se poprvé i v Domažlicích koná náborové a informativní setkání, a to v úterý 25. února od 17 hodin ve Sborovém Domě ČCE v kostele v Hanově parku.

Projekt je zaměřený především na nábor pěstounů pro děti se zdravotním postižením. Pro děti, které by mohly žít v náhradní rodině, ale přesto zůstávají v zařízení pro děti se zdravotním postižením. Setkání v Domažlicích však bude informovat o pěstounské péči i obecně, o tom, co všechno takové rozhodnutí přinese, jaké jsou požadavky na pěstouny, jak funguje podpora, finanční zajištění a podobně. Na tato setkání často zavítají i samotní pěstouni, aby se s případnými zájemci podělili o své zkušenosti.

Stát se pěstounem může být podle Ullmanové náročný proces.

„Nároky ale nejsou vysoké, stačí, když je člověk dostatečně motivovaný," poznamenává Ullmanová s tím, že lidé, kteří pěstounskou péči zvládají zpravidla nejlépe, jsou ty rodiny, které již mají vlastní děti a jejich rodičovská potřeba je tak naplněna. „Mají prostě v domě i v srdci místo pro někoho dalšího a vidí smysl těm dětem, pomoci," dodává.

Služba Adite náhradní rodinná péče, funguje na Domažlicku od jara loňského roku. Dvě terénní sociální pracovnice pravidelně navštěvují pěstounské rodiny, nejméně jednou za dva měsíce, a pomáhají lidem správně zvládat roli pěstounů. „Takzvané doprovázení je nyní povinné ze zákona. Někdy se totiž stávalo, že pěstounská péče selhávala právě z důvodů malé podpory," dodala na závěr Ullmanová.