Vyhlídková věž zvaná Hladomorna, historická památka v horšovskotýnském zámeckém parku, stále čeká na generální opravu.

Vedení zámku doufá, že se s pracemi začne již na jaře, a zároveň uvažuje i o tom, jak věž zabezpečit proti vandalům, kteří zde dělají nepořádek.

Hlásku podmáčely v roce 2013 deště a strhly její základy. Věž pak byla 'svázána' a připevněna k terénu ocelovými lany, aby se předešlo jejímu zřícení. S opravou se původně mělo začít již v loňském roce.

„Památkovému ústavu se ale nelíbil projekt na opravu stavby," vysvětlil kastelán horšovskotýnského hradu a zámku Jan Rosendorfský. „Já jsem si ho sice v té podobě dokázal představit, ale je pravda, že když se něco dělá, tak se to má dělat pořádně. Nechal se tedy vypracovat oponentní projekt, který se nyní jeví jako lepší, podrobnější," dodal s tím, že nyní ovšem musí celá věc projít martyriem schvalování, výběru firmy a podobně.

Oprava věže si vyžádá kolem 2,6 milionů korun. Zjistilo se, že stav věže nakonec není až tak tragický, jak původně vypadal.

„Chtěli bychom to v tomto roce už opravdu dotáhnout do finále, aby byla stavba pěkně zrestaurovaná a úplně opravená. Při vstupu stále chybí parapety, musí se vyřešit podlahy a také zabezpečit spodní část věže, protože se bohužel neblýská na lepší časy a nezdá se, že by tady v brzké době bylo méně vandalů nebo feťáků. Nedávno jsme po víkendu opět měli všechny naše odpadkové koše naházené v rybníku," poznamenal kastelán.

Chtěli bychom proto co nejlépe zajistit, aby hláska nebyla opět terčem vandalských útoků. Aby se toho u ní dalo zničit co nejméně, aby nebylo možné nic odtamtud odnést, rozdělávat tam oheň, eventuálně zvažujeme i umístění fotopastí a kamerového systému," dodal na závěr.