Prvních 15 přístrojů na měření koncentrace plynu v ovzduší předali hasičům v Plzeňském kraji technici ze společnosti GasNet, kteří se starají o plynárenskou distribuční síť. Kromě hlavní složky zemního plynu, metanu, přístroj spolehlivě zachytí i další plyny jako vodík, butan nebo propan.

Spolupráce mezi hasiči a plynaři není náhodná. Společně se totiž s hasiči často potkávají u zásahů, kde kvůli neodbornému postupu při výkopových pracích došlo k narušení plynovodu. Zajišťují bezpečnost a odstraňují následky. V tuzemsku se ročně jedná o zhruba tisícovku společných výjezdů.

V první dodávce počítá GasNet se 120 detektory pro hasiče v celé České republice. Přitom už teď hasiči projevili zájem o 200 takových přístrojů. Jako první se dostaly měřáky k hasičům v Plzeňském kraji. „Výjezdů k situacím spojených s únikem plynu máme v rámci Plzeňského kraje každý rok okolo 150. Někdy se jedná pouze o podezření a pokud budeme mít k dispozici plně fungující detekční techniku, hodně nám to usnadní práci a zvýší bezpečnost zásahůá,“ řekl plukovník Zdeněk Housar, vedoucí oddělení služeb HZS Plzeňského kraje.

Jaroslava Kraftová a její syn přišli v Dobřívě o střechu nad hlavou. Přátele i pomocníky teď vítá ve Strašicích.
Shořela jim střecha nad hlavou, v těžké situaci pomohli přátelé i neznámí lidé