Na pozadí modravého panoráma Šumavy nastoupila po jedné hodině odpolední družstva domácí, Libkova, Smržovic, Chodské Lhoty a Pocinovic – dvě posledně jmenované obce reprezentovaly kromě mužů také ženy.

Uspořádání soutěže vyjde na každý sbor okrsku jednou za 5 let a každý chce zanechat ten nejlepší dojem – nejinak tomu bylo i v Loučimi. Posekat část louky, vyznačit dráhu pro štafety, přivézt překážky a kladinu, připravit zázemí pro občerstvení, postavit společenský stan a umístit v něm lavice, postarat se o dodávku elektřiny, vody, ozvučit prostor soutěže… jsou to drobnosti, ale bez nich to nejde.

„Připravovali jsme to postupně tři dny,“ řekl starosta místního SDH Richard Honka, „a podílelo se nás zhruba 10.“

Soutěž zahajují štafety na 4x60 metrů. První dráha okno, druhá bariéra, ve třetí je přenášení hasicího přístroje a v poslední je lávka, rozvinutí hadic, jejich napojení na rozdělovač a nasazení proudnice. Ta zároveň slouží jako štafetový kolík. A jako už v předchozích letech zde brali vítězství libkovští mladí hasiči, kterým přišla fandit polovina vesnice – mají to ostatně něco přes kilometr z kopce. V průběhu štafet došlo bohužel je zranění člena loučimského družstva.

Divácky nejatraktivnější je požární soutěž s vodou, kdy jednotlivá družstva musí nastříkat nádržku za otvorem terče a zde se projevují spíš zkušenosti, byť rychlost natažení hadic hraje taky důležitou roli. Třeba spojení dvou savic a koše a nabrání vody z nádrže tak, aby stříkačka okamžitě dodávala vodu do hadic je docela umění, o seřízení stroje nemluvě a tak o pořadí rozhodují někdy i maličkosti.

Ilustrační foto
Mladí se ženou pryč za prací, malé vesničky v kraji vymírají

Ozdobou podobných soutěží je účast žen, v Loučimi soutěžily mladší ženy Chodské Lhoty a Pocinovic, kde mají i ženy starší a za časy při stejných podmínkách se před muži rozhodně stydět nemusí.

Při odpoledním horku se dobře sedělo ve stínu stanu, kde kromě piva a limonády byly k mání opečené klobásy a bramborák: „Na jejich přípravu jsem měl 5 kilo těsta,“ řekl šéfkuchař a člen loučimských hasičů Michal Čihák, „za dvě hodiny bylo pryč.“

Odpoledne moderoval Václav Ponocný st., stopky mačkali Jaroslav Široký, Václav Kafka, u terčů zvedali praporky Jiří Grösl a Richard Honka, časy sčítal Leon Stavovčík a výsledky na tabuli zapisoval Václav Mráz ze Smržovic. V požárním útoku do 35 let byli první pocinovští, nad 35 let loučimští a ti také hned na místě oslavili nejen dobré umístění, ale hlavně skutečnost, že se akce vydařila.

Pořadí štafety:

1. Libkov 74:12

2. Chodská Lhota 74,38

3. Pocinovice muži 79:56

4. Loučim 83:47

* Chodská Lhota ženy 81:12

Požární útok do 35 let muži

1. Pocinovice 29:50

2. Chodská Lhota 34:09

3. Loučim 37:91

4. Libkov 37:97

Ženy

1. Pocinovice 47:53

2. Chodská Lhota 50:53

Muži nad 35 let

1. Loučim 31:44

2. Pocinovice 33:72

3. Chodská Lhota 41:53

4. Smržovice 104:28

* Pocinovice ženy st. 57:28

Zdeněk Huspek