Fotbalisty na hřišti v Srbech nahradili uplynulou sobotu hasiči. Soutěž v požárním útoku pořádal Sbor dobrovolných hasičů Srby, který patří k těm nejstarším na okrese. Datum jeho vzniku je úctyhodné – 1. 1. 1897. V Srbech se ten den ve čtyřech kategoriích zápolení o poháry zúčastnilo devět týmů.

„Vítám vás na dnešní soutěži, zvláště vítám přímo účastníky – sportovce. Než se dáme do soutěže, prosil bych minutou ticha uctít památku všech našich členů, kteří už tady mezi námi nejsou," uvedl v úvodu Karel Seidl, starosta SDH Srby.

Poté již se rozběhly útoky. Každý tým měl dva pokusy, z nichž se započítával ten rychlejší. Hasiče povzbuzovali diváci na tribuně, přičemž první potlesk sklidili ti nejmenší – mladí hasiči z Třebnic. Třebničtí měli zastoupení ve třech kategoriích, dodali dokonce dva dětské týmy, dále pak ženský a mužský. Co do počtu účastníků po nich následovali domácí, kteří měli své dva zástupce v kategorii mužů a obsadili i další, veteránskou. Kromě zmíněných sborů se srbské soutěže účastnili i zástupci Polžic a Horního Metelska.

V nejmladších kategorii figurovaly děti z Třebnic. Družstvo starších zvítězilo, mladší obsadilo 2. místo. Ženy z této obce byly v soutěži jediné, takže předem věděly, že si odvezou pohár.

Ani obrovské nasazení a nová trika i přilby nestačily domácím veteránům, které předčili Polžičtí.

Místním se naopak dařilo v kategorii mužů. V ní brali přední místa – 1. Srby A, 2. Srby B. 3. Horní Metelsko a 4. Třebnice.

„Soutěž byla pěkná, počasí se také vyvedlo, i když při začátku soutěže to vypadalo všelijak. Co jsem se mohl přesvědčit, závodníci i diváci byli spokojení. Po soutěži si poseděli a popovídali," zhodnotil velitel sboru Josef Lang.

Poděkování všech patří sponzorům, a to Meclovské zemědělské a. s. a Obci Srby, neboť přispěly k zdaru akce.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube