„Nejedná se o zcela nové auto, protože Opel Campo jsme zakoupili v Ivančicích na Moravě, kde nám provedli i přestavbu vozidla. Pořizovací cena byla 110 tisíc korun, s novým lakem a včetně majáku," říká velitel SDH Pec a starosta obce v jedné osobě Jan Riederer.

Hasiči z podčerchovské obce se přitom už rozloučili se Škodou 1203, již užívali doposud.

„Dvanáctsettrojku už nemělo cenu opravovat ani udržovat. Koupili jsme ji v roce 2004 od babylonských kolegů, nyní skončila na smetišti dějin," směje se hasič.

A i když byl jejich nový Opel Campo takzvaně přestavěný na hasičské auto, bylo do něj třeba udělat různé police a nejrůznější přihrádky na hasičské náčiní.

„Nestálo nás to nic, neboť jsme vše dělali sami. Do vestavby skříně, která je na podvozku namontovaná, jsme vyrobili regály na hadice, na plovoucí čerpadlo a ostatní vybavení potřebné pro zásah. Nejenže se nám do skříně vešlo vše, co jsme chtěli, ale podařilo se nám do ní dát také vysokotlaké hasicí zařízení, takže naše auto si veze nádrž se sto litry vody, máme připravený i přiměšovač na smáčedlo. To je speciální přípravek, který se přidává do vody. Odstraňuje její povrchové napětí a voda pak lépe ´drží´ na všem, co je třeba uhasit," vysvětluje pro laiky velitel.

Proč zvolili hasiči právě tento typ auta?

„Vybírali jsme vozidlo s ohledem na velikost naší zbrojnice, aby se nám tam bez problémů vešlo. Je konstrukčně uděláno na míru tak, aby projelo starými vraty, která jsou klenutá. Budova zbrojnice je z roku 1925, historicky chráněná není, ale vzhledem k tomu, že finančních prostředků na malé obci není tolik, nelze počítat s tím, že by bylo možné v dohledné době nechat udělat nová vrata, či zbrojnici přestavit, nebo dokonce postavit novou," vysvětluje Riederer s tím, že zbrojnice se udržuje tak, aby ´lahodila oku´, tedy nedělala v obci ostudu.

Byl snad požár, který o Silvestru 2010 strávil domek, kam na prázdniny jezdívala herečka Lída Baarová, podnětem k vylepšení hasičského vybavení?

„To zcela určitě! Opel je určený pro malé zásahové družstvo o pěti lidech a skýtá moderní možnosti zásahu. Kromě jiného jsou tam nové hadice, které byly pouze vyzkoušené. Auto představíme 5. července, kdy u nás bude pouť, Dřevorubecké slavnosti a zároveň sraz rodáků," prozrazuje na závěr velitel SDH a starosta obce Pec.