Když se ve čtvrtek odpoledne vydal Josef Mathauser z Domažlic s koštětem srážet rampouchy z říms nad svou opravnou kancelářských strojů, začali kolemjdoucí poprvé zvedat hlavy a všímat si půl metru dlouhých, nebezpečně vypadajících ledových krápníků, které nad nimi visely. Většina z nich raději přešla na druhou stranu ulice.

„Už jsem se na to nemohl dívat. Šlo to těžko, srážel jen ty spodní, na které jsem dosáhl, a jeden rampouch mi spadl na ruku," vypráví Mathauser. „Ono se to nezdá, ale mají pořádnou váhu a jsou ostré jako břitva. Pořezal mi ruku. Raději si nedomýšlím, co by se stalo, kdyby to na někoho spadlo úplně ze shora z těch zhruba patnácti metrů," dodává.

Hasiči připomínají, že za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně jejich majitelé. Ti se musejí starat o svůj majetek tak, aby neohrozili další osoby, a tedy odstraňovat nejen krápníky, ale i nánosy sněhu ze střech.

„Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR sníh ze střech neodklízejí," upozorňuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. „Je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu či se obrátili na technické služby, popřípadě představitele své obce," dodává s tím, že profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví či majetek občanů. „Hasiči mohou pomoci v místech s větším pohybem osob, například v centrech měst, na školách nebo zdravotnických zařízeních," dodává.

Zvýšené riziko nadměrného zatížení sněhem se týká zejména konstrukčně lehčích objektů, které mají rovné střechy zabírající velkou plochu – například sklady, výrobní objekty, velké obchodní domy.

Mluvčí připojuje i několik rad:

„Občané by měli při odstraňování sněhu ze střech postupovat maximálně opatrně, aby nespadli nebo se neprobořili. Dobré je i zvolit vhodnou taktiku – sníh odstraňovat rovnoměrně, nenahrnovat ho na jedno místo, ze sedlových střech odstraňovat sníh symetricky z obou střešních ploch, nejlépe současně. Je potřeba také dávat pozor při shazování sněhu ze střech do okolí, aby zbytečně nedošlo ke zranění chodců či přihlížejících," říká Jakoubková.

Při oteplení se tající sníh může posunovat na rovné střeše a může dojít k destrukci střechy,  ztěžklý sníh a tající části ledového příkrovu na střeše se mohou také odlamovat a ohrozit okolí budovy. Proto je důležité nejen odstraňovat sníh ze střech, ale i zlikvidovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, které mohou svým pádem ohrozit kolemjdoucí. Pokud není odstranění možné, je třeba alespoň rizikový prostor viditelně označit nebo ohradit.