Zvědavost a možnost zjistit, o jaký druh závodu jde, přilákala řadu návštěvníků. Diváci lemovali parkoviště po obou stranách a fandili hasičům jaksepatří.

Trať byla ale nezvykle těžká. Vinu neslo deštivé počasí. Nepřetržité mrholení po dobu závodu způsobilo, že poslední překážka v podobě třímetrové bariéry byla téměř nepřekonatelná. Osm ze třinácti borců si na ní vylámalo zuby. Nohy na desce podkluzovaly a s každým dalším pokusem se unavovaly už tak dost vysílené ruce. Pohořeli i favorité, kteří obyčejně trať zaběhnou do pěti minut. S neplatným pokusem tak skončil například Jakub Kulhánek z Tlumačova, Lukáš Macht z Pařezova, ale s úspěchem se nesetkali ani domácí závodníci.

„Byla to ta nejtěžší trať, kterou jsem zatím zkusil,“ řekl po skončení Karel Zapletal z Nečtin. I přes náročnost si ale chlapi závod chválili. „Byl skvělý, užil jsem si to a doufám, že se bude ve Kdyni pořádat i příští rok,“ řekl stříbrný závodník v kategorii nad 30 let Lukáš Pernikl.

Pro někoho byla kdyňská trať šrámem na závodnickém egu, ale pro jiné zafungovala i jako motivace a výzva k tréninku překonávání překážek při tak těžkých podmínkách.

Absolutní favorit Petr Ježo z Dílů v kategorii do 30 let nezklamal. I toto kolo zvládl bez ztráty kytičky a odvezl si ze Kdyně pohár za první místo. Jako druhý skončil Miroslav Mušálek z Pocinovic a třetí místo obsadil Michal Jungman z Domažlic.

V kategorii nad 30 let zazářil na prvním místě Pavel Lepší z obce Zborovy a stříbro získal již zmíněný Lukáš Pernikl z Černíkova.

Výstava v osvračínském zámku.
FOTO: Výstava připomněla 730 let od založení Osvračína