Sto padesát závodníků z devíti zemí Evropy i hosté z Jižní Afriky se v pátek a v sobotu utkali na Mistrovství Evropy v TFA – nejnáročnější hasičské soutěži v německém Mönchengladbachu. Pod vedením Zdeňka Koutníka a Mirka Charlieho Šína reprezentovali naši vlast ti nejlepší závodníci z celé České republiky.

„Z Plzeňského kraje se jako jediný do reprezentace dostal Pavel Kouřík, hasič z Domažlic. Pavel Kouřík je ve svých 23 letech nejmladším členem reprezentace,“ uvedla tisková mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. V pátek nastoupila Česká reprezentace ke štafetovému závodu. Českou republiku v týmové soutěži zastupovali: Jan Haderka (hadice), Petr Moleš (figurína), Roman Viej (žebříky), Pavel Kouřík (schody).

V Klenčí udávala tempo závodu skupinka ve složení Jiří Voják (st. č. 40), Martin Frei (22), Radek Veselý (26), host z Liberce Přemysl Ježek a Jakub Ambros z AKEZ Kopřivnice.
Jiří Voják byl na Čerchově nejdříve

Češi od roku 2008 nevědí co je to porážka v týmové soutěži a letošní štafetou potvrdili vysokou úroveň při souboji s Polskem, které s přehledem porazili o 26 vteřin a stali se mistry Evropy i pro rok 2017. Třetí skončila štafeta Německa.

V sobotu pak kompletní reprezentace nastoupila do závodu jednotlivců. „Naši hasiči opět potvrdili vysokou úroveň. Z desetičlenné reprezentace devět závodníků obsadilo příčky v top dvacítce. Pavel Kouřík v kategorii do 29 let vybojoval stříbrnou medaili. Předběhl ho pouze Vít Malenovský z Jihomoravského kraje. V celkovém pořadí se umístil na šestém místě,“ doplnila mluvčí Jakoubková.