„V poslední době jsme dostali několik oznámení na znečišťování veřejného prostranství v Branské ulici. Někdo z pejskařů pravidelně neuklízel exkrementy po svém psovi. Čtrnáct dní jsme v ulici fyzicky hlídkovali, ale když pejskaři viděli strážníky, po svém psu uklízeli. Proto jsme hledali místo, kam můžeme umístit fotopast. Strategickým místem byla stará konzole na domě místostarosty Zdeňka Nováka, který s umístěním souhlasil," řekl Petr Kubal, velitel domažlické městské policie.

Umístění fotopasti se ale nelíbilo obyvateli ulice, který na ni upozornil server novinky.cz. „Tohle je nehorázná drzost, nikomu jsme nedali mandát na to, aby nás šmíroval," uvedl občan.

„Fotopast snímala přesné místo na chodníku. Spouští se ve 4.00 hodiny ráno, v 6.30 se vypíná. Když je zaznamenán nějaký pohyb, pořizuje 16 vteřin záznamu," popisuje Kubal s tím, že byla nainstalována před deseti dny a vzhledem k docházející kapacitě baterií bude ve středu či čtvrtek odmontována.

„Vyhodnotíme záznamy, doufám, že mezi nimi bude důkaz proti majiteli psa, který znečišťuje veřejné prostranství," plánuje velitel.

„Obecně mi vadí, že je kamer všude hodně, že je člověk pořád pod nějakým dohledem, na ulici, v obchodech, na úřadech. Když přijedu do Domažlic nebo jiného města, tak už je nevnímám, jako hrozbu pro sebe je neberu," říká Jana Rýznarová.

„Postupovali jsme v souladu se zákonem. Umístění zmíněné fotopasti i ostatních záznamových zařízení nám umožňuje oprávnění ze zákona o obecní policii monitorovat veřejný prostor. Fotopasti využíváme různě po městě, například v parcích nebo na místech, kde by mohly vznikat černé skládky," popisuje Petr Kubal. Fotopast je chráněna PIN kódem, který chrání přístup k zachyceným záběrům.

„U každého vjezdu do města informujeme, že veřejná prostranství jsou monitorována kamerovým systémem města, do kterého patří i mobilní kamerové systémy – fotopasti," dodal velitel domažlických strážníků.