Zbrojnici dobrovolných hasičů, ale i centrum setkávání, prošel pečlivě místnost po místnosti. Společně s budovou požehnal i hasičským vozidlům a praporu, který si hasiči s pomocí veřejné sbírky a příspěvků 41 rodin z obce pořídili k příležitosti opravy zbrojnice.

„Nejraději bych vašemu sboru včetně malého a početného dorostu popřál úspěchy v krásných věcech a soutěžích, a ne výjezdy k hrůzným událostem v lidských životech či škodám na majetku. Obdivuji odvahu hasičů, ať už dobrovolných nebo profesionálních. Nikdy nevíme, co potká nás či někoho jiného, musíme být ale všichni připraveni sloužit,“ řekl hasičům Pelowski s tím, že když budou jednotlivé objekty a prvky požehnány od boha, bude i lidská vděčnost vůči hasičům mnohem větší. Než však došlo k tak svátečnímu okamžiku, předcházela všemu dlouholetá píle a cesta už od samotného založení sboru. Historii a významné mezníky sboru zapsané v kronice připomněl starosta SDH Chocomyšl Jiří Němeček.

„Za osmdesát osm let existence sboru jsme se všichni přesvědčili, že jsou hasiči schopni nejen zasahovat, ale přiložit i ruku k dílu. Svépomocí si postavili první i druhou hasičárnu,“ zmínil na úvod Němeček a podotkl, že hasiči se podílejí na kulturním a společenském životě obce. Bez nich by se obtížně stavěla i májka.

Současná rekonstrukce zbrojnice stála téměř pět milionů korun. „Polovinu částky se nám podařilo získat z dotací ministerstva vnitra, třicet procent nám přidělili z Plzeňského kraje a zbylou částku jsme museli zafinancovat z obecního rozpočtu,“ uvedl za obec Michal Eger. Není to podle něj jen o penězích, ale i volném čase, který spousta místních a hasičů musela přestavbě věnovat.

Lví podíl na tom, aby se rekonstrukce mohla uskutečnit, měl starosta obce Josef Eger, který v současné době již není mezi námi .

Dále Michal Eger vyzdvihl i člena sboru Ondřeje Bosáka, který věnuje velké úsilí shánění prostředků na vybavení hasičů.

Na slavnostní otevření a požehnání hasičárny se dostavili i zástupci spřátelených sborů ze Zíchova, Kaniček, Únějovic Kolovče a Chudenic. Kolovečtí si navíc pro místní připravili překvapení a obdarovali sbor nefalšovaným kolovečským hasičem.

První kovářské sympozium v Klenčí pod Čerchovem.
Kováři tvořili na téma 30 let svobody