Místní Základní škola v Postřekově se dle slov starosty Jana Kreuze nachází v nevyhovujícím technickém stavu. V současnosti místní řeší, zda provést přestavbu, či výstavbu nové školní budovy.

„V tuto chvíli máme projekt postavený tak, že by se škola měla postavit celá nová. Zatím jsme narazili při shánění finančních prostředků. Nadále tedy pokračují jednání a projektová příprava běží dál. V tuto chvíli nedokážu říct, jak to celé bude časově a jak to celé dopadne,“ doplňuje starosta Kreuz.

Budova základní školy byla postavená v roce 1973 a její životnost byla určená na 20 let. Je tedy patrné, že budova překračuje svou životnost. Za celých 45 let existence postřekovské školy se do ní dle slov jejího ředitele investovalo minimálně. Údajně se zde nic neopravovalo ani nevyměnilo. Jsou zde špatné rozvody elektřiny, vody, chybí izolace, prostě vše špatné vychází na povrch.

„Škola skutečně není v dobrém stavu. Zatím to udržujeme tak, aby vše splňovalo alespoň základní normy. V plánu je výstavba nové školy, což je skutečně nereálná záležitost, protože s výstavbou nové školní budovy je spojeno vynaložení spousty finančních prostředků, které chybí a nejsou. Určitě bychom potřebovali alespoň rekonstrukci,“ říká ředitel postřekovské školy Martin Oríšek.

ŠIMON VALACHOVIČ z Holýšova (3070 g) se narodil v klatovské porodnici 23. dubna rodičům Kláře a Janovi.
FOTO: Dubnová miminka