I přes páteční rozmary počasí však do jezdeckého areálu pod Vavřinečkem přišly doslova davy lidí. A opět, stejně jako několikrát v minulosti Chodrocfestu, se potvrdilo, že písčitý povrch v celém festival parku je právě v dešti to nejlepší. Na asfaltu zůstávají louže, z trávy se během chvíle stává bláto.

Už netradičně v páteční odpoledne to na hlavní scéně odpálila čím dál populárnější kapela Jelen. I navzdory kombinaci nezvykle brzkého času, ocelově šedé obloze a zlomené noze lídra téhle pražské folkrockové partičky Jindry Poláka, se kterou hostuje i sympatická zpěvačka Katka Marie Tichá, křepčil v holínkách a pláštěnkách mnohahlavý dav.

Následoval pohodový recitál v podání Ondřeje Ládka. A kdo že to je? To je ten, co obráží festivaly s kytarou, doprovodnou kapelou a říká si Xindl X. K Domažlicku už po desetiletí neodmyslitelně patří skupina Turbo a tak zejména těm starším a pokročilým předvedla svůj set na malé scéně, aby svým bigbítovým výstupem předznamenala to, co bude vzápětí na velké stagei.

Tam totiž svoje nářadí vyndal gang kolem Waldy, tedy showmani Walda Gang. Ohně, konfety, rej jisker a hlavně lidovky v tom nejrockovějším aranžmá – to jsou synonyma k těmhle divočákům, v jejichž čele zdravotně indisponovaného Vláďu Šafránka vystřídal Slovák Miro Šmajda.

Pavel Kouřík z Domažlic v Los Angeles.
FOTO: Nejrychlejší hasič světa? Pavel Kouřík z Domažlic

Páteční večer pak uzavřel západočeskému publiku blízký triumvirát kapel Traktor, čeští Lordi Dymytry a agropunk Komunál.

Meteoradary na sobotu předpovídaly zlepšení počasí a už na úvodní koncert na velké stagei v podání kometky české scény Pavla Callty přišlo nebývale početné publikum. Callta, sám zaskočen nadšením fanoušků v půl druhé odpoledne, kvitoval svoji účast na Chodrockfestu s povděkem: „Na to, že jsme to otevírali, vás tu bylo fakt hodně,“ prohlásil a odfrčel na další koncertní štaci napříč republikou.

Velkým oblíbencem je i matador bláznivého rocku Vilda Čok. A že tím bláznem skutečně je, předvedl na jevišti už při prvních skladbách. Než vystoupal na pódium, udělal několik kliků a už se děly věci. Vilda létal zprava doleva, nasadil si masku ďábla a hodinku bavil natěšené publikum.

Malou scénu pak obsadila mladá kapela Mirai, načež na velké scéně navázala stálice pubrocku Alkehol. K první jmenované – věřte mi, že o té ještě hodně uslyšíme. Bavili i Zakázaný Ovoce nebo kostýmovaný Trautenberk.

Ze závěrečného programu Chodských slavností Chodské legendy, který se konal v letním kině.
OBRAZEM: Chodské slavnosti vyvrcholily programem Chodské legendy

Ještě před dvaadvacátou hodinou si vzal kytaru do ruky, jak o sobě rád říká „stary kokot“ a kníže českého pornofolku Záviš a vydal se na horní jeviště svými texty pohoršovat mnohasethlavý dav. Ten mu ale zobal z ruky, a tak písně plné dvojsmyslných a vulgárních rýmů pěli fanoušci unisono s bardem na pódiu.

Tu největší show si však na druhý den fesťáku připravili Harlej. Fanoušci šíleli nadšením, odborníci žašli nad jednoduchostí, přímočarostí celého vystoupení a perfektní prací s publikem. To už se ale o pár desítek metrů dál rozbíhala tradiční KissParty – tedy velká diskotéka po širým nebem.

Sedmý ročník festivalu opět naplnil očekávání a nám nezbývá, než počkat dalších 360 dní do dalších Chodských slavností a dalšího Chodrockfestu.

Aleš Malár