Již před léty se školce podařilo vybudovat zahrádku, ve které děti mohly konzumovat drobné ovoce, hrát si, experimentovat s vodou, zpracovávat ovoce a byliny nebo pozorovat růst rozmanitých rostlin.

„Po několika letech však začala být problémem udržitelnost přírodních materiálů a tím pádem se musely dělat opakované opravy a úpravy. Proto jsme s kolegyněmi a dětmi daly hlavy dohromady a na jaře 2016 požádaly o grant Nadaci Proměny Karla Komárka,“ vysvětlila vedoucí učitelka mateřské školy Věra Čechová.

S projektem na úpravu zahrady pracovnice školky uspěly. „Nyní jsme na konci této cesty. Zahrada je hotová a děti si jí budou moci po prázdninách plně užívat,“ dodala Čechová.

Oproti běžným zahradám nabízí klenečská přírodní zahrada dětem mnoho vyžití. Je plná vůní a zvuků, děti se mohou všeho dotknouta prozkoumávat zahradu jako živou učebnici.

Nachází se tam také nepřeberné množství přírodnin, které lze zapojit do vzdělávacího procesu – děti z nich mohou tvořit, stavět a vyrábět. „Je to také prostor pro komunitní akce, piknik v trávě nebo táborák. Zahrada dovoluje pohyb, zapojení smyslů, spolupráci v týmu i samostatnost a poskytuje prostor pro skutečné zážitky,“ sdělila Čechová s tím, že děti jsou také díky času strávenému venku odolnější a zdravější. Vedení školky se rozhodlo vybudovat novou přírodní zahradu hned z několika důvodů. „Záleží nám na vytváření podnětného prostředí, protože zejména při volné hře se rozvíjí lidská inteligence. Z dlouhodobého hlediska chceme také rodičům nabídnout trošku jinak vybavené a koncipované předškolní zařízení. Snažíme se myslet na budoucnost i v rámci konkurenceschopnosti,“ prozradila Čechová a dodala, že to také souvisí se záměrem udržet v obci mladé lidi, aby neodcházeli za kvalitnějšími podmínkami k životu jinam. „Závěrem bychom rády poděkovaly za dlouhodobou spolupráci a podporu panu architektovi a městysu Klenčí. Dále pak všem, co se na stavbě podíleli, a našim sponzorům, kteří nám opravdu pomohli,“ poděkovala jménem celé školky Čechová.

Pekelný ostrov 2019.
PODÍVEJTE SE: Na Pekelný ostrov přijela také finská metalová legenda Lordi