Úterní záchranné akce ve zbouraném kamenolomu zahájili hasiči v devět hodin dopoledne a pokračovali v usilovném kopání jako v předešlý den. Poslední velmi silnou odezvu hasiči zachytili na echolokátoru před patnáctou hodinou odpolední. Ta byla pro další postup stěžejní, navedla je na správný směr. "Za necelou hodinu a půl se hasiči dostali tak blízko, že psa zachytila štěrbinová kamera, a za dalších padesát minut je od sebe dělilo ani ne půl metru," uvedla mluvčí HZS Pavla Jakoubková. 

Když už byla pomoc téměř na dosah, vystresovaný pes se schoval do sítě chodeb. Hasiči se prokopali až do míst, kde ho spatřili naposledy. Dál už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory.

Až do hloubky tří metrů se hasiči prokopali, dál už však nemohli pokračovat s ohledem na velké ohrožení jich samotných. "Terén je velmi nestabilní a v případě pokračování hloubení hrozí sesunutí svahu," upozornila Jakoubková. Velitel zásahu se v 19:30 hodin, to znamená po 34,5 hodinách od nahlášení události na tísňovou linku, rozhodl zásah ukončit.

Do záchranné akce se v úterý zapojil i tým USAR, který se specializuje na vyhledávání lidí po živelných pohromách, jako je zemětřesení apod. 

Vzhledem k nízkým teplotám a hladovění psa byla každá minuta týkající se jeho záchrany drahá. Vzhledem k nebezpečí sesuvu kamenů nebylo možné nasadit těžkou techniku, veškeré záchranné akce probíhaly ručně za pomoci hasičů, kopat mohli ale naráz pouze dva.

Zdroj: Deník / Studnička Jiří

Během úterý hasiči zjišťovali za pomoci přístroje, tzv. echolokátoru přesné místo Mildova uvíznutí.

Echolokátor je přístroj se šesti seismickými čidly, které jsou propojeny s vyhodnocovací jednotkou. Čidla velmi citlivě reagují na vibrace i zvuky, které se zeminou či sutinami šíří. Dokážou je zachytit, zesílit a podle největší odezvy dokážou oběť lokalizovat.

Hostouňští zahájili advent zpíváním na schodech.
Hostouňští zahájili advent zpíváním na schodech

Nejedná se o klasickou noru, ale o hustou spleť několika chodbiček, které kříží kameny. „Řekl bych, že hasiči v tuto chvíli postupují správnou cestou,“ řekl k situaci v úterý dopoledne dobrovolný záchranář Lukáš Černý, který má se záchranou uvíznutého zvířete ve skalách zkušenost již z letošního léta.

Na místě v úterý zasahovaly celkem tři profesionální jednotky hasičských sborů společně se dvěma dobrovolnými jednotkami hasičských sborů.

Ilustrační foto.
Advent zahájili v Horním Metelsku