Koledníci se sešli před mateřskou a základní školou a přesně v 9:30 hodin odtud vyrazili na náměstí, kde je před budovou Městského kulturního střediska Modrá hvězda uvítal páter Miroslav Kratochvíl.

Poděkoval koledníkům za jejich záslužnou práci a modlitbou posvětil jejich křídy. Poté koledníci převzali první příspěvek do pokladničky od kdyňského starosty.

V Domažlicích se slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky konalo v sobotu od 13 hodin v kostele Narození Panny Marie, který se nachází přímo naproti radnici. Koledníci odtud odcházelis požehnáním. Tříkrálová sbírka potrvá v Domažlicích až do konce tohoto týdne, tedy do neděle 13. ledna. Pro všechny koledníky, kteří se na sbírce nějakým způsobem podílejí, je připraveno tradiční poděkování. Uskuteční se poslední lednovou neděli v domažlickém kině.

V Klenčí pod Čerchovem v sobotu k večeru uspořádali i Tříkrálový koncert, na němž zazpíval ženský pěvecký sbor Canzonetta.

TŘI KRÁLOVÉ ZAVÍTALI TAKÉ DO LOUČIMI

V Loučimi se v místní hospodě sešlo devět dětí, připravených ve dvou skupinkách obejít všechny chalupy, zazpívat obligátní „My tři králové jdeme k vám…“, z rukou obyvatel ochotných přispět na charitu přijmout do kasičky nějaký ten peníz a do košíčku sladkost jako odměnu za obchůzku celé obce. Letos to bylo na sněhu, byť poněkud rozbředlém (teplota kolem 0° C), což koledníkům nevadilo – naopak, do sněhové duchny se dobře padalo a nechyběla ani koulovačka. Dohlížející dospělí (na každou skupinu tři) rozhodli, že v jedné partě budou jenom kluci a ve druhé jenom děvčata, což dětem při zpěvu koledy nijak nevadilo. Parta kluků si navíc mohla zazpívat s panem farářem Kratochvílem, když přišli koledovat i na faru – no uznejte, kde tohle mají? Tříkrálová sbírka se zkrátka povedla!

Ve většině menších obcíz okresu Kašpar, Melichar s Baltazarem koledovali pouze v jeden den. Například ve Štichově jste tři mudrce mohli spatřit jen v neděli.

Zdeněk Huspek

Ilustrační grafika.
Provoz MKS a kina Kdyně