V jednu hodinu za krásného počasí se sešlo u restaurace pana Matějky celkem 24 různobarevně oblečených cyklistů, kteří vyrazili na trasu dlouhou zhruba 15 kilometrů směrem na Pocinovice, Bystřici, Nýrsko, Milence a Dešenice. Peleton se hned v prvním kopečku ke kostelu roztrhal, ale ti na špici vždycky po několika kilometrech solidárně počkali na ostatní, protože nikdo nemohl chtít od osmileté Elišky Steidlové, aby stačila borcům z teamu Jabkoty Kdyně, i když ti pojali jízdu jako příjemný výlet.

Kromě kdyňských se výpravy zúčastnili i cyklisté z Chodské Lhoty, Libkova či Domažlic, a jestliže při odjezdu rozehřívaly na silnici do Pocinovic sluneční paprsky asfalt, o pár kilometrů to už bylo jinak. Obloha se zatáhla, zvedl si vítr a od Domažlic se blížily mraky plné deště. V tu chvíli si téměř všichni uvědomili, že vyrazili opravdu „jako na motýly“, čili bez nepromokavých bund nebo pláštěnek a ještě než dojeli do Dešenic, opravdu spadlo pár kapek – naštěstí jen pár. To už ale výprava absolvovala prohlídku nejen muzea, ale i krásně upravených prostor gotické tvrze ze 14 století. Nejzajímavější jistě byla hospodská místnost s mnoha doplňky, jejichž účel objasnil místní průvodce.

Možnosti koupit si zde turistickou nálepku využila i Marcela Málková pro svoji dceru Elišku a syna Matěje (12 let): „Máme už malou sbírku, ale tahle bude premiérová, první, kterou jsme získali na kolech.“
Dlužno dodat, že cestu zpátky absolvovala s dětmi autem z Nýrska, zatímco ostatní se po občerstvení v restauraci místního kempu přepravili domů na kolech už opět v přijatelném počasí.

Další cykloakci připravují sokolové na sobotu 8. září, kdy u příležitosti podzimní pouti uspořádají 3. ročníku turistického „Putování za loučimským džbánkem.“

Mezi vyhozeným odpadem se kolikrát najdou věci s citlivými údaji a nevhodným obsahem.
Úklid černých skládek stojí město peníze navíc