Na facebooku má akce Feldou do Číny 3,5 tisíce příznivců.

POSLEDNÍ PŘÍPRAVY
„Kluci dodělávají zkoušky na školách, tak jsem na poslední přípravy zbyl sám," konstatuje šéf výpravy Jan Suastika ze Kdyně.
„Ve čtvrtek budeme montovat ještě plechy pod motor, přemýšlíme, že vyměníme i táhla u spojky a převodovky, trochu jsou s tím problémy. V úterý nám v domažlickém servisu APM zapojovali elektriku k ventilátoru a přídavným světlům, abychom dobře viděli v poušti," popisuje Suastika poslední technické úpravy na vozech, které při dobré konstelaci čeká cesta dlouhá 20 tisíc kilometrů.
ZTRÁTA REGISTRAČNÍ ZNAČKY
Během víkendových bleskových povodní na Kdyňsku přišel jeden z vozů o registrační značku.

„Pracuji ve výjezdové jednotce kdyňských hasičů. Byl jsem v sobotu kolem desáté večer ještě v Domažlicích, vyhlásili nám poplach a protože jsem věděl, že je tam málo kluků, jel jsem právě jednou z felicií podle zaslané sms za nimi. Na místě jsme se brodili vodou. Později jsme zjistili, že nám upadla espézetka. Naštěstí se to dalo rychle vyřídit na úřadě a už máme značky nové," popsal drobnou komplikaci Jan Suastika.

V posledních hodinách členové výpravy hlavně balí osobní věci. „Dáváme dohromady také záznamovou techniku – foťáky, kamery. Máme 8 kamer, musíme si je osahat, abychom přesně věděli, jak fungují. Dostali jsme od sponzorů třeba i kamery do auta.

Také teď ještě sháníme vařiče, lana, takové klasické vybavení na stanování. Musíme i vyměnit peníze za dolary a eura, místní měny pořídíme vždy aktuálně až v jednotlivých zemích, děláme si také kopie pasů pro případ jejich ztráty," popsal strůjce adrenalinové cesty některé z aktivit, které je v těchto hodinách zaměstnávají.

SLAVNOSTNÍ ODJEZD
Sobotní výjezd ze Kdyně doprovodí rozloučení na tamním náměstí. Začátek je naplánován na 10. hodinu.

„Bude to spíš neformální, nestrojená akce," míní Suastika. Fanoušci si budou moci prohlédnout auta před odjezdem. Felicie se na cestu vydají okolo 14. hodiny.

„Zjistili jsme, že jsou lidé hrozně hodní. Díky portálu Hithit jsme vybrali 56 tisíc korun. Je to krásný pocit, když někdo věří a podpoří vaší roční práci. Byla to pro nás velká inspirace, abychom pokračovali v přípravách dál. Velká podpora přišla od sponzorů. Dostali jsme třeba 12 nových zátěžových pneumatik, nové tlumiče, pružiny nebo brzdy," připomněl šéf výpravy.