Nejen běžní jedinci, ale zejména méně mobilní lidé mají v běžném životě například problém, kde a jak co nejméně složitě vykonat svoji potřebu, ale také dostat se do výtahu na úřadech či v kulturních a dalších institucích. Právě jim má pomoci euroklíč.

Není bez zajímavosti, že z okolních států existuje největší možnost využití euroklíče v Německu, kde otevře již přes 60 000 zámků. Přístupná místa s toaletami, výtahy či plošinami osazenými eurozámky však přibývají i u nás. Bezplatná distribuce tohoto klíče probíhá do konce března 2012.

„Tyto klíče jsou určeny pro osoby se sníženou schopností pohybu. Dotovaný euroklíč může získat každý občan se zdravotním postižením, který je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P a má trvalé bydliště v příslušném kraji, jehož se projekt týká,“ říká Andrea Chmelíková, pracovnice domažlického Centra pro zdravotně postižené. Právě centrum zajišťuje ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, aby se euroklíče dostaly k těm, pro něž jsou určeny.

„Plzeňský kraj je hrdým partnerem projektu Euroklíč už více než pět let. Uvědomuji si, jak je složité pro osoby se sníženou pohyblivostí začlenit se do aktivního života, a věřím, že právě akce, jako je projekt Euroklíč, jim usnadní život a pomůže navštěvovat místa, která jim z nejrůznějších důvodů byla nepřístupná,“ říká Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje s tím, že kraj se připojením k osazování důležitých míst jednotným evropským klíčem snaží otevřít i další skupině lidí, která najde cestu k zajímavým turistickým cílům, zábavě, přátelům i na úřady či do práce.

„Zájemci o klíč nás mohou navštívit v Centru pro zdravotně postižené, Msgre. Staška 265, v budově Úřadu práce v Domažlicích. Vyplní žádost a my jim klíč vyzvedneme,“ zakončuje Chmelíková.