„Pracují v režimu zelený bonus, tzn. že objekt vyrobenou energii z fotovoltaické elektrárny užívá pro svou spotřebu a přebytky dodává do distribuční soustavy," popsal místostarosta Karel Štípek.

128 křemíkových modulů tvoří solární elektrárnu na střeše zimního stadionu. V jeho útrobách je mnoho zařízení, které mají velkou spotřebu energie.
„Vzhledem k vysokým příkonům se jedná o významný krok k úspoře finančních prostředků vynakládaných za elektrickou energii," pochvaluje si Štípek.
Vzhledem k celkové konstrukci střechy bylo nutné moduly instalovat na hliníkovou nosnou konstrukci. „Elektrárna by měla vyrobit přibližně 29500 kWh za rok provozu," říká místostarosta s tím, že 80 procent vyrobené energie spotřebuje samotný zimní stadion.

„Výkupní cena za každou vyrobenou kWh činí 5,734 Kč pro elektrárny připojené distribuční soustavy v loňském roce. Zimní stadion nakupuje kWh za zhruba 3 koruny. Zisk včetně úspory za neodebranou elektřinu by měl přibližně činit 240 tisíc korun ročně. Návratnost této investice se pohybuje okolo pěti let," konstatuje Štípek.

Druhá fotovolatická elektrárna je v provozu na střeše Základní školy Msgre. B. Staška.

Objekt školy spotřebuje zhruba 60 procent vyrobené elektřiny.

„Vzhledem k poklesu cen komponentů v průběhu roku a jednodušší instalaci elektrárny byla instalace o něco levnější," uvedl místostarosta a dodal, že i v tomto případě je návratnost propočítána na pět let.

Kromě finanční úspory za nakupovanou elektrickou energii došlo také ke snížení emisí CO2.